BiH
0

Softić: Nisam pretjerano zadovoljan učinkom parlamenta u 2007. godini

FENA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Safet Softić očekuje bolje učinke aktuelnih vlasti u BiH u narednoj godini.

Softić, koji, prema izjavi Agenciji FENA, nije pretjerano zadovoljan radom institucija vlasti, pa ni Federalnog parlamenta u ovoj godini, napominje da je ipak bilo rezultata, a kao najznačajniji na nivou BiH cijeni parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom.

Govoreći o uzrocima nedovoljne učinkovitosti 2007.-oj godini, pa i Federalnog parlamenta, on ističe kašnjenje u formiranju vlasti nakon prošlogodišnjih općih oktobarskih izbora u BiH. Tada je izgubljeno dragocjenih pola godine i samim tim je izgubljen zamah. Zato su problemi, pa i oni socijalne prirode, rješavani po principu pukog gašenja požara u poodmakloj fazi. Tako je radio i Federalni parlament, rješavajući posljedice, više nego uzroke negativnih pojava, komentar je Safeta Softića.

U idućoj godini on očekuje znatno bolje rezultate najvišeg zakonodavnog tijela Fedaracije, na čijem je čelu.

Naročito se nada da će već u prvom kvartalu 2008. Parlament potvrditi projekt jedan zakon - jedan fond koji Vlada FBiH obrazlaže kao objedinjavanje zakonske legislative u Federaciji koja se odnosi na boračku populaciju te oformljenje zajedničkog fonda za finansiranje.