SDA
93

Softić: Ne znam imamo li većinu za usvajanje izmjena Zakona o akcizama

Piše: Er. M.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Potpredsjednik SDA Safet Softić kazao je kako će se tek na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH znati da li postoji većina za usvajanje seta zakona o akcizama. On se na konferenciji za medije osvrnuo i na izmjene Izbornog zakona BiH, poručujući da je SDA i dalje protiv prijedloga HDZ-a.

Softić je kazao da SDA ne prihvata izmjene Izbornog zakona BiH koje je HDZ uputio po hitnom postupku. Istakao je da je riječ o prijedlogu jedne političke stranke koja pokušava bez konsultacija s drugim strankama riješiti ovo pitanje.

Kako kaže, ovaj zakon nije prihvatljiv ni tehnički jer se njime ne sprovodi odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci. On je iznio niz kritika na prijedlog, kako u smislu izbora delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, tako i u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH i održavanja izbora u Mostaru.

HDZ je pitao kako uopće planiraju objasniti da Hrvat iz Sarajeva ili Bošnjak iz Posavskog kantona ne mogu bit birani u Dom naroda Parlamenta FBiH. On je rekao da je Klub Bošnjaka u Domu naroda PSBiH zbog svih tih razloga pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Softić je rekao da najviše zbunjuje to zbog čega je HDZ uputio izmjene Izbornog zakona BiH u hitnoj proceduri, jer se na taj način onemogućava amandmansko djelovanje. Ističe da rješenje izmjena Izbornog zakona vide kroz Interresornu radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH jer su to pitanja za širi konsenzus.

Složio se da polako ističe rok za implementaciju odluke Ustavnog suda BiH, ali da je jedini način za rješavanje problema dijalog i kompromis. Što se tiče stabilnosti koalicije, on je rekao da političke stranke kalkulišu u vezi s važnim pitanjima te da je evidentno da su odnosi poremećeni

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Dotakao se i predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je uputio pismo Vijeću sigurnosti UN-a, dodajući da smatra kako će taj izvještaj bit odbačen jer je Dodik na taj način preuzeo na sebe ulogu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Što se tiče povećanja akciza na naftu i naftne derivate, Softić je rekao da ne zna da li u Zastupničkom domu PSBiH ima dovoljno ruku za usvajanje seta zakona o akcizama.

"Da li će bit većine, vidjet ćemo na sjednici Zastupničkog doma. U ovom trenutku mogu se samo nadati da će svi zastupnici SDA uvažiti odluku Predsjedništva", rekao je Softić.

Na pitanje o najavi osnivanja novog kluba u Zastupničkom domu PSBiH on je odgovorio da je to crvena linija i da će se SDA-ovi zastupnici Sadik Ahmetović, Šemsudin Mehmedović i Salko Sokolović na taj način isključiti iz stranke.