Razvoj infrastrukture
48

Softić - Kadenić o smanjenju budžeta KS: Kapitalne projekte ćemo finansirati kreditima

S. Š. U.
Screenshot: TV Sarajevo
Screenshot: TV Sarajevo
Aktuelna vršiteljica dužnosti premijera Kantona Sarajevo i kantonalna ministrica pravde i uprave Darja Softić - Kadenić govorila je o posljedicama smanjenja raspodjela prihoda od indirektnih poreza koji se održavaju na nacrt budžeta za 2023. godinu.

Ministrica pravde i uprave i v.d. premijera Kantona Sarajevo komentirala je i proces formiranja nove kantonalne vlade te istakla da Naša stranka ima pravo na poziciju premijera.

"Nije se ništa promijenilo, iako su pregovori veoma dinamičan proces, mijenjaju se stvari, ali je trenutno dogovor takav da pozicija premijera KS pripada Našoj stranci", kazala je Softić - Kadenić za Televiziju Sarajevo.

Istakla je da ne zna ko će biti premijer budući da ne učestvuje u radu organa stranke koji o tome trebaju donijeti odluku.

Komentirala je i činjenicu da će Kanton Sarajevo ove godine imati budžet manji za 110 miliona KM, što znači da će uštede odraziti na kapitalne projekte.

"Mogućnosti za dodatna kreditna sredstva postoje. Kanton Sarajevo ima još prostora da se kapitalno zadužuje u tom smislu i mislim da je za te kapitalne objekte opravdano kreditiranje ukoliko njima osiguravate infrastrukturu i vidljive rezultate. Činjenica jeste da kreditne obaveze koje smo preuzeli za projekte koji se prenose, njihova realizacija ide po planu", objasnila je.

Istakla je kako je matematika jasna i da je svaka stavka budžeta KS za 2023. godinu "rezana".

"Troškovi rastu, nismo mogli kroz rast budžeta da popratimo ta kretanja što nas dovodi u nezahvalnu poziciju postavljanja prioriteta", naglašava je Softić - Kadenić.

Smatra da najveći gubitak pondera za KS osjete građani, a objasnila je i koliko joj su joj važne kritike opozicije koje su Vladi KS upućene upravo zbog smanjenja stavki budžeta.

"Mi smo svi ovdje zbog građana. Pozicija opozicije je uvijek lakša jer ne snose direktnu odgovornost za odluke, ali njihova pozicija ne smije biti destruktivna", zaključila je v.d. premijera Kantona Sarajevo.