Vanredna sjednica
55

Softić: Dodik je upao u zamku, sada je svima jasno da on blokira formiranje vlasti

D. Be.
Milorad Dodik zatražio je vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH za naredni utorak na kojoj bi se trebalo glasati o mandataru Vijeća ministara BiH naglasivši da on neće podržati slanje ANP-a. S druge strane Željko Komšić i Šefik Džaferović su poručili da bez ANP-a nema ni glasova za mandatara.
U vezi sa sjednicom čiji ishod se lako može nagovijestiti, ako ne dođe do iznenadne promjene do sada veoma tvrdih stavova lidera SDA i SNSD-a, razgovarali smo sa potpredsjednikom SDA Safetom Softićem.

Softić ističe da je lider SNSD-a Milorad Dodik upao u zamku iz koje se teško može izvući.

"Potpisao je sporazum koji jasno podrazumijeva upućivanje ANP-a u Brisel, a zatim je naišao na žestok opozicije otpor u RS-u. On sada traži modalitet koji bi njega predstavio kao čovjeka koji to prvo nije potpisao, a sada kao pokušava sve da se vlast formira", kazao je Softić za Klix.ba.

On smatra da je sasvim jasno da je Dodik onaj koji blokira formiranje vlasti u BiH.

"Vjerovatno su to njegovi pokušaji da sa sebe skine tu stigmu, na način da traži sjednicu mada unaprijed zna unaprijed ishod ako nije spreman podržati ANP. Treba pročitati tačku 3. Sporazuma u kojoj piše ono što piše. Mislim da je potpuno jasno da to podrazumijeva obaveze koje je BiH preuzela", rekao je Softić.

Na pitanje da li zakazivanje sjednice, čiji ishod se već nazire, može biti alibi za kršenje Sporazuma tri lidera, naš sagovornik kaže da je Dodik potpisao Sporazum i time preuzeo obaveze koje su mu sada na leđima i koje mora riješiti.

Softić vjeruje da postoji prostor za dogovor i pronalazak kompromisnog rješenja.

"Rok trajanja sporazuma je 5. septembar. Činjenica je i da su za Zorana Tegeltiju uputili zahtjev na provjere i traženje saglasnosti. Vjerovatno je to pokušaj da se skrate rokovi ako dođe do dogovora. To mi ukazuje da akteri koji se pitaju u ovoj situaciji, odnosno članovi Predsjedništva BiH, računaju na neku vrstu dogovora. I predstavnici Međunarodne zajednice su uključeni u ovaj proces, tako da i to daje nadu da se nešto može promijeniti", zaključio je Softić.