BiH
0

Softić: Danas neće biti otvorena parlamentarna rasprava o gradnji novih elektrana

FENA
Uprkos jučerašnjim najavama, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Safet Softić izjavio je novinarima da na današnjoj sjednici ovog doma u Sarajevu neće biti otvorena rasprava o predloženoj odluci Federalne vlade o uvođenju stranih strateških partnera u pripremu gradnje, gradnju i korišćenje novih elektrana u FBiH.

To će se, prema Softićevim riječima, desiti nekog drugog dana, u nastavku ove sjednice.

Predsjedavajući nije precizirao zašto je došlo do ove promjene, već je za odgovor na to pitanje uputio novinare na predstavnike Federalne vlade.

Premijer FBiH Nedžad Branković nije ni potvrdio ni demantirao Softićeve navode. Potvrdio je jedino da je za sutra odgođena sjednica Vlade, najavljivana za danas.

Jučer kasno poslijepodne, kada je otvorena ova deveta redovna sjednica Predstavničkog doma i utvrđen njen dnevni red, rečeno je da će danas poslanici razmatrati prijedlog odluke Federalne vlade o uvođenju stranih starteških partnera u posao gradnje novih hodroelektrana i termoelektrana te odluke o objavljivanju javnog poziva za izbor najpovoljnijeg ponuđača za dodjelu ugovora za nabavku konsultantskih usluga kod pripreme, gradnje i korišćenja ovih elektroenergetskih objekata.

Raspravu u Parlamentu o ovoj problematici jučer je tražilo oko 150 rudara iz Federacije koji su se bili okupili ispred zgrade Federalnog parlamenta.

Prema riječima predsjedavajućeg Predstavničkog doma Safeta Softića, uprkos jučerašnjim najavama, danas se federalni poslanici neće izjasniti ni o mjerema koje su za ozdravljenje privatizacijskog procesa predložili poslanički klubovi Socijaldemokratske partije BiH i Bosanskohercegovačke patriotske stranke "Sefer Halilović".

Jedna od predloženih mjera je donošenje federalnog zakona o reviziji privatizacije.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta trenutno razmatra izmjene i dopune federalnog Zakona o radu.