|

Sofić: Povećana sredstva za medicinski potpomognutu oplodnju u KS-u

Sofić: Povećana sredstva za medicinski potpomognutu oplodnju u KS-u
0
F
FENA
14.10.2019. u 14:43
0
komentara
0

dijeljenja
Sofić: Povećana sredstva za medicinski potpomognutu oplodnju u KS-u Amela Sofić (Foto: H. M./Klix.ba)
Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić kazala je da je Vlada KS povećala sredstva za medicinski potpomognutu oplodnju na tri miliona KM godišnje, čime je povećan i broj pokušaja da partneri postanu roditelji.
"To su tri intrauterine inseminacije te pet vantjelesnih oplodnji", istakla je ministrica Sofić za Fenu.

Pojasnila je da se postupci medicinski potpomognute oplodnje rade nakon što se iscrpe svi drugi načini liječenja muškog ili ženskog steriliteta.

Istakla je da žele pravilno usmjeravati sredstva Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo kako bi povećali broj i kvalitetu usluga koju plaćaju građani, ali i da je posebna pažnja usmjerena i na kontrolu tih sredstava.

Razlog za povećanje tih sredstava je, dodala je ministrica, sve manji broj novorođenčadi, jer se građani zbog nesigurnosti i apatije u društvu rjeđe opredjeljuju za rađane djece.

Također je kazala da je povećan broj starijih prvorotki, ali i da zbog ekonomske migracije, veliki broj potencijalnih roditelja napušta BiH.

"Sve to mijenja demografsku sliku i zbog toga imamo problem sa natalitetom", pojasnila je Sofić te dodala da je to samo jedan od načina kojim Vlada KS pokazuje opredijeljenost za pronatalitetnu politiku.

Pored izmjene odluke o medicinski potpomognutoj oplodnji, ministrica je naglasila da postoji još niz mjera pronatalitetne politike te vlade, među kojima je nedavno otvorenje Ginekološkog i Pedijatrijskog odjela u Općoj bolnici Abdulah Nakaš, ali i stvaranje pravno-ekonomskog okvira da sve trudnice u KS moraju imati zdravstveno osiguranje.

Također je istakla da je njihov rad usmjeren i na djecu sa posebnim potrebama te da su, između ostalog, odobrili nabavku 20 logopeda i uposlili nove pedijatrijske neurologe.

"Opredijeljeni smo za poboljšanje zdravlja žena i djece, tako da rješavamo jedan po jedan problem", zaključila je ministrica Sofić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.