BiH
0

Socijalno uključivanje osoba s poteškoćama putem radno okupacione terapije

FENA
Centar "Vladimir Nazor" iz Sarajeva i Dnevni centar "Tisa" iz Bijelog Polja provode u BiH i Crnoj Gori projekt koji se odnosi na socijalno uključivanje osoba s intelektualnim i drugim razvojnim poteškoćama putem radno okupacione terapije, a cilj je osposobiti ih da rade i žive od svog rada.

Radi se o projektu nazvanom "Socijalna inkluzija kroz radnu terapiju", koji finansira EU iz instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične suradnje BiH i Crne Gore.

Projekt- menadžer Zulfo Ahmetović ističe da će se raditi na socijalnom uključivanju osoba s intelektualnim i drugim razvojnim poteškoćama putem radno okupacione terapije kroz drvarsku, svjećarsku i gipsarsku radionicu kao i radnu okupaciju kroz pčelarstvo i agrikulturu plasteničku proizvodnju u početku povrća potom i cvijeća.

  • Radi se o važnom projektu posebno s obzirom na činjenicu da je investiranje u napredak populacije koja ima teškoće u razvoju otežano iz trenutnih budžeta KS-a i budžeta iz Nikšića i Bijelog Polja. Stoga smo zajedno izradili projekt, a namjera je stvoriti pretpostavke za zapošljavanje omladine koja ima određene teškoće u razvoju - kaže on.

Podsjeća da Centar "Vladimir Nazor", kao lider u regiji za stručnu podršku djeci i omladini koja imaju teškoće u razvoju, partnerima iz Crne Gore želi prenijeti bogata iskustva posebno iz oblasti radno okupacione terapije.

Implementacija spomenutog projekta započela je u martu ove godine, a traje 15 mjeseci i obuhvata nabavku opreme za radionice, edukaciju omladine i osoblja koje će s njima raditi. Za godinu dana potom moglo bi se krenuti s proizvodnjom.

U okviru projekta planirana je razmjena omladine i sportsko-rekreativni sadržaj kojim je za august planiran odlazak polaznika radionica u Ulcinj (Crna Gora).

Koaplikanti u projektu su Udruženje za pomoć djeci sa smetnjama u razvoju "Kutak" iz Sarajeva i Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju "Nikšić" iz Nikšića.