Održali štrajk upozorenja
44

Socijalni radnici u Tuzli imaju previše posla, trpe napade i primaju neadekvatne plate

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Zaposlenici Centra za socijalni rad u Tuzli ušli su u borbu za bolje uslove rada, organizirajući štrajk upozorenja. Tvrde da rade u lošim uslovima, okupirani su sa previše posla, izloženi su čestim prijetnjama i napadima, a uz sve to plate im nisu na zadovoljavajuće.

Centar za socijalni rad u Tuzli trenutno ima blizu 20 hiljada korisnika, kojima zaposlenici svakodnevno pružaju usluge iz svog domena djelovanja. Međutim, na ovoliki broj korisnika centar nema dovoljno zaposlenih. Po sistematizaciji radnih mjesta, predviđen je angažman 84 osobe, međutim, u radnom odnosu je njih svega 42.

Za razliku od ostalih članova Sindikalne organizacije Grada Tuzle, zaposlenici Centra za socijalni rad koncem prošle godine nisu dobili povećanje plata i to je bila kap koja je prelila čašu te su odlučili krenuti u štrajk upozorenja. Održavaju ga svakodnevno u vrijeme trajanja pauze, kao znak upozorenja na uslove u kojima djeluluju.

"Mi smo zakinuti za povećanje plate od 10 posto, a što je išlo za sve uposlenike Gradske uprave Tuzle. Imali smo određene razgovore i dogovore, međutim, do danas se to nije desilo. Također, mi pokrivamo područje cijelog grada od 130 hiljada stanovnika, a imamo zaposlenu tek polovinu sistematizacije radnih mjesta. Svi stručni i administrativni radnici rade dupli posao što je izuzetno teško i jednostavno ne možemo doprijeti do svih adresa i lokacija", kaže za Klix.ba socijalni radnik u Centru za socijalni rad u Tuzli Nedeljko Jurkić.

Prijetnje nožem

Psihologinja Vildana Zrnanović-Hasanović ističe da joj je izuzetno teško obavljati posao, posebno ako se uzme u obzir činjenica da trenutno radi doslovno za dvije osobe i to u veoma kompleksnim slučajevima, odnosno sa najpotresnijom patologijom koja se dešava u društvu, poput zanemarivanja i zlostavljanja djece.

"Sve je veoma teško i stresno, uz skoro nikakvu podršku vezano za edukacije i superviziju. Kada radite na tako odgovornim i stresnim predmetima zastupljen je veoma visok stepen sagorijevanja", kaže nam Zrnanović-Hasanović.

Tuzlanski socijalni radnici zabrinuti su i za svoju sigurnost zbog prijetnji i napada građana koji su skoro pa svakodnevni.

"Mi radimo i sa osobama koji su ovisnici, sa različitim su duševnim smetnjama ili poremećajima ličnosti, a veoma teški uslovi života dovode do toga da iz njih izlaze one najgore stvari. Nekoliko puta sam se našla u kritičnim situacijama, a jedna od njih je ona u kojoj mi je gospođa došla na posao sa nožem. Sreća je da imamo zaštitara, ali opet kažem da je veoma teško raditi", nadovezuje se Zrnanović-Hasanović.

Uprkos problemima s kojima se suočavaju, socijalni radnici poručuju da daju sve od sebe kako bi posao obavili što kvalitetnije i objektivnije.

"Širok je dijapazon poslova koje obavljamo, a primarno je da smo u svakom trenutku na usluzi građanima Tuzle. Naš posao podrazumijeva kontinuirani izlazak na teren, rad s pojedincima, porodicama i samostalnim osobama u stanju socijalne potrebe. Nažalost, mnogo je takvih koji teško žive i treba im svakodnevna pomoć", navodi socijalni radnik Anis Mulalić.

Povećava se broj korisnika

Broj osoba u stanju stručne potrebe svakodnevno se povećava, a socijalni radnici naglašavaju da društvo još uvijek nije svjesno njihovog, ali i značaja drugih stručnih radnika u organu starateljstva.

"Nažalost, teške svakodnevnice kontinuirano povećavaju broj usluga koje pružamo, a dodatno će ih povećati i nova dva zakona koja su usvojena. Shodno svemu, ova naša borba je i za naše klijente. Ukoliko smo mi nezadovoljni i ako nemamo ispunjena osnovna prava, kako da pomognemo njima", zaključuje Mulalić.

S druge strane, iz Sindikalnih organizacija Grada Tuzle ne podržavaju navedeni štrajk jer, kako kažu, omogućeni su pregovori s osnivačem Centra za socijalni rad te da im je još u maju udovoljeno zahtjevu koji se odnosi na zaposlenje tri osobe, uz kupovinu automobila za potrebe centra.

"Osim toga, osnivač je na pregovorima 17. oktobra najavio da će izmjenama gradskih propisa broj predmeta Centra za socijalni rad smanjiti za okvirno hiljadu. Nadalje, u pregovorima je najavljeno usklađivanje plata sa troškovima života u prijedlogu budžeta za 2023. godinu", navde u saopćenju.

Zaposlenici Centra za socijalni rad u Tuzli na kraju se nadaju da će njihov osnivač iskazati razumijevanje u cilju konkretnog rješavanja problema. U suprotnom, moguć je i generalni štrajk, međutim, iz Sindikalne organizacije Grada Tuzle, socijalnim radnicima je zaprijećeno da će u tom slučaju poduzeti zakonom i statutom propisane mjere.