BiH
2

Socijalna zaštita je ključna za poboljšanje života djece i porodica

FENA
Na Konferenciji na visokom nivou o socijalnoj zaštiti i inkluziji u BiH, organiziranoj u okviru projekta koji finansira EU “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH” Evropska unija, UNICEF i Svjetska banka zajedno su naglasili važnost reforme u ovom sektoru i potvrdili spremnost da pomognu u unapređenju sistema socijalne zaštite i inkluzije u BiH.

Smatraju da je socijalna zaštita od ključne važnosti za poboljšanje života djece, porodica i zajednica u BiH, posebno u odnosu na najsiromašnije i najobespravljenije.

"Inkluzivni pristup kvalitetnim uslugama je od suštinskog značaja te je potrebno uraditi sve kako bi se otklonile ekonomske i socijalne prepreke u tom pogledu. Pored ujednačenih socijalnih davanja, neophodno je osigurati inkluzivni pristup integriranim uslugama socijalne zaštite na nivou zajednice", istaknuto je u zajedničkoj izjavi EU, UNICEF-a i Svjetske banke.

Naglasili su postojanje potrebe za nastavkom reformskih procesa u vezi sa sistemima socijalne zaštite i inkluzije, kako bi se zemlja uskladila sa pretpristupnim planom za EU i podržao socijalno-ekonomski razvoj u skladu sa Strategijom Evropa 2020.

Potrebna je, navode, ujednačenija i pravednija raspodjela raspoloživih sredstava kako bi se osigurala barem minimalna jednaka davanja za sve ugrožene grupe u BiH, posebno za ugroženu djecu i porodice.

Također, mišljenja su, da je ključno uspostaviti mehanizme sistematskog prikupljanja i analize podataka s ciljem izrade politika zasnovanih na dokazima u oblasti socijalne zaštite i inkluzije.

Mapa puta za socijalnu zaštitu i inkluziju (FBiH i Distrikt Brčko BiH) i Strateški pravci (RS) izrađeni su u sveobuhvatnom, konsultativnom i participatornom procesu, primjenom pristupa “od dna ka vrhu”, pošavši od entiteta/kantona i Distrikt Brčko prema Okviru za koordinaciju socijalne zaštite i socijalne inkluzije na nivou cijele zemlje.

Ovakav participatorni proces koji je prvo proveden na nivou entieta i distrikta obuhvatio je veliki broj ministarstava, institucija, agencija UN-a, međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija i njihovih partnera.

"Svi partneri su ga pozitivno ocijenili. To predstavlja dobar primjer važnog napretka ostvarenog u okviru strateške reforme sektora u skladu sa važećim ustavnim i institucionalnim aranžmanima u Bosni i Hercegovini", stoji u izjavi EU, UNICEF-a i Svjetske banke.

Za nastavak procesa reforme socijalne zaštite i inkluzije, navode da je neophodno da zemlja osigura kontinuiranu vertikalnu i horizontalnu koordinaciju.

  • Potrebno je uspostaviti i institucionalizirati mehanizam koordinacije. Okvir za koordinaciju socijalne zaštite i inkluzije u cijeloj zemlji, koji je predstavljen danas postavlja zajedničke ciljeve, socijalne pokazatelje i glavne ciljeve koje BiH treba ispuniti - smatra EU, UNICEF i Svjetska banka.

Rezultati analize nedostataka i analize javne potrošnje i institucija Svjetske banke Gap analiza koju su podržali EU i UNICEF odnose se na pitanja koja treba riješiti kroz ojačane sisteme socijalne zaštite i inkluzije.

U BiH 58 posto stanovništva je u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti, 19 posto djece u BiH žive ispod relativne linije siromaštva, a 26 ispod apsolutne linije siromaštva.