Podrška Bećiroviću
70

Socijalistička Internacionala: Politike koje potiču podjele ne mogu dati temelje za slobodno društvo

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon podrške Partije evropskih socijalista, koja okuplja 34 stranke iz zemalja Evropske unije, Denisa Bećirovića i njegovu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH je podržala i Socijalistička Internacionala (SI), najprepoznatljivija i najveća globalna organizacija socijaldemokratskih, radničkih, socijalističkih i demokratskih stranaka iz svih dijelova naše planete, koja okuplja preko 140 stranaka i političkih organizacija.

U pismu podrške posebno je naglašen jedinstveni legitimitet Denisa Bećirovića kojeg je, za razliku od drugih kandidata, izabralo sveukupno članstvo, saopćeno je iz SDP-a.

"Uvjereni smo, kao što su to i članovi, da će on voditi zemlju čestito i efikasno", istaknuto je u pismu podrške.

"Drago nam je čuti za sve veću podršku građana, akademske zajednice, nevladinih organizacija i drugih društvenih i političkih grupa koje dijele vašu viziju, ideale i vrijednosti. Ovo pokazuje da ste tokom proteklih godina bili na pravom putu i podstičemo vas da u budućnosti nastavite u istom smjeru", poručili su iz SI.

Ističu da su upoznati s nacionalističkim platformama.

"Politike i političke poruke koje potiču podjelu nikada ne mogu dati temelje za istinsko demokratsko, pošteno i slobodno društvo. Zato mi u našem međunarodnom društvu u potpunosti podupiremo i ohrabrujemo vaše napore za izgradnju Bosne i Hercegovine definirane stvarnim socijaldemokratskim vrijednostima kao što su sloboda, jednakost, socijalna pravda i solidarnost."

Iz Socijalističke Internacionale kažu kako su uvjereni da BiH treba vladu koja će se voditi tim načelima i vrijednostima i koja će spajati ljude iz svih dijelova društva kako bi se okončalo siromaštvo, podjela, etničke napetosti, nestabilnost i nesigurnost.