Zvanično registrovani
29

Socijaldemokrati BiH proširili djelovanje na Brčko, Mirsad Đapo prešao u novu stranku

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Predsjednik Pokreta za bolje Brčko Mirsad Đapo danas je pristupio nedavno formiranoj stranci Socijaldemokrati BiH (SDBiH) koju predvodi Enver Bijedić. Nakon potpisivanja pristupnice Đapo je zvanično promijenio političku stranku, a isto će učiniti i ostali članovi pokreta. Na ovakav način Socijaldemokrati BiH već šire svoje djelovanje izvan Tuzlanskog kantona.

Socijaldemokrati BiH su nakon osnivačke Skupštine krenuli u zakonsko registrovanje političkog subjekta, a prošle sedmice su zvanično dobili rješenje Općinskog suda u Tuzli.

"Registracija Socijaldemokrata BiH je prvi korak ka ujedinjenju ljevice. Niti jednog momenta nismo imali ideju da se registrujemo i budemo autonomna partija koja će djelovati samo u TK, ili koja će biti neovisna u odnosu na ukupan lijevi politički spektar partija u čitavoj zemlji", rekao je Bijedić.

Članovi ove partije intenzivno su krenuli u niže oblike organizovanja prema kantonalnim, općinskim i gradskim organizacijama te mjesnim odborima. Intenciju da svoje djelovanje prošire i izvan Tuzlanskog kantona već ostvaruju, s obzirom na to da je Đapo danas zvanično prešao u Socijaldemokrate BiH, a isto će učiniti i ostali članovi Pokreta za bolje Brčko.

Đapo je neposredno prije potpisivanja pristupnice kazao da je skupa sa ostalim članovima Pokreta za bolje Brčko imao dvije mogućnosti, odnosno da pređu u Socijaldemokratsku partiju (SDP) ili u Socijaldemokrate BiH, međutim izbor je pao na Bijedićev projekt.

Mirsad Đapo (Foto: A. K./Klix.ba)
Mirsad Đapo (Foto: A. K./Klix.ba)

"Opredijelili smo se jer mislimo da ta slika koja treba državi koja se valja u blatu i okrupnjavanje socijaldemokrata ima realnu šansu preko ove ideje. Vrlo brzo ćemo ovo prezentirati u Brčkom i vidjet ćete da ćemo imati aktiviste koji su vrlo uporni, radni i koji nisu u politici za radno mjesto", kazao je Đapo, izrazivši uvjerenje da će novoj političkoj opciji pristupiti veliki broj Brčaka koji su nezadovoljni ambijentom u kojem trenutno žive te načinom političke organiziranosti.

Cilj Socijaldemokrata BiH sada je da se ujedine te budu dio velike političke priče na lijevoj strani, odnosno Socijaldemokratskog pokreta (SPD), jer kako je istakao Bijedić, samo velika ljevica može biti balans između tri nacionalne struje.

"Jedna jaka ljevica, četvrti stub, a to smo upravo mi - Socijaldemokrati BiH koji ćemo prerasti u narednom periodu u Socijaldemokratski pokret, možemo biti faktor stabilizacije i očuvanja ove zemlje. Naš cilj je da budemo dio SPD-a u koji će pored nas ući još i Demokratska fronta i Građanski savez. Poziv za ulazak u ovu veliku ljevicu je otvoren za sve", naveo je Bijedić.

Današnjoj konferenciji za medije su prisustvovali i članovi SPD-a Ivo Komšić i Miro Lazović za koje je istaknuto da predstavljaju obilježje socijaldemokratije, ne samo u BiH, već i na prostoru regije.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Iz Socijaldemokrata BiH poručili su da već u Tuzlanskom kantonu imaju nekoliko hiljada članova, a trenutno su najbrojniji u Tuzli i Lukavcu, gdje ukupno broje više od dvije hiljade ljudi.

Nakon Brčkog nova stranka će svoje djelovanje zvanično proširiti u Zeničko-dobojskom, Sarajevskom, Srednjobosanskom i Unsko-sanskom kantonu gdje će, kako su naveli danas, njihovi članovi biti veoma ugledni vijećnici i kantonalni zastupnici.

Za nedjelju, 20. oktobra zakazana je i konstituirajuća sjednica Glavnog odbora partije na kojoj će biti izabrano predsjedništvo. Istog dana će uslijediti i zvanično imenovanje Hamdije Lipovače na funkciju potpredsjednika Socijaldemokrata BiH.