BiH
288

SOC: U Kriterionu se dogodio homofobni napad i zločin iz mržnje, tužilaštvo napadače mora kazniti

Klix.ba
Sarajevski otvoreni centar se danas oglasio saopćenjem za medije u povodu sinoćnjeg napada koji se dogodio u sarajevskom art kinu Kriterion. Iz SOC-a navode kako se radi o homofobičnom napadu i apeluju na Tužilaštvo da hitno procesuira ovakve napade.

Podsjećamo, u petak, 4. marta 2016, dogodio se napad na osoblje i posjetitelje/ice Art kina Kriterion u Sarajevu.

Iz SOC-a navode kako su četiri mladića ušla u kafić kina Kriterion, uzvikivali pogrdne riječi, vrijeđali i prijetili nasiljem, te gađali prisutne flašama, pepeljarama i čašama. Osoblju su prijetili da će "spaliti kafanu i baciti bombu u slučaju da pozovu policiju."

"Jedan momak je teže povrijeđen, što je utvrđeno ljekarskim pregledom, a fizički su napali i jednu djevojku. Tridesetak osoba, prisutnih u Kriterionu u to vrijeme, preživjelo je teško psihološko maltretiranje", navode iz SOC-a.

Policija je navodno privela sve četvoricu, a oni su nakon uzimanja izjava pušteni na slobodu. U medijskim izjavama, navode iz SOC-a, ističe se da motiv ovog napada nije poznat, te da je incident okarakterisan kao nasilničko ponašanje.

Iz SOC-a podsjećaju na homofobni napad koji se dogodio 1. februara 2014. kada je posjetitelje Kriteriona, zbog povezivanja sa LGBT zajednicom, napala skupina od 16 mladića.

"Ističemo zabrinutost da i ovaj napad, kao i napad 2014, neće biti nikako procesuiran i da će se zbog nekažnjavanja nasilnicima poslati poruka da su napadi na slobodna i otvorena mjesta dobrodošla. Policija i Tužilaštvo ovaj slučaj moraju jasno okarakterisati kao krivično djelo počinjeno iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije", poručuiu iz SOC-a, dodajući kako je nedopustivo da policija daje izjave da se ovdje radi o slučaju kod kojeg motiv nije poznat, imajući na umu karakter napada i izjave koje je policija uzela od prisutnih i svjedoka.

"Institucije na svim nivoima vlasti konačno moraju prepoznati zločine iz mržnje kao realnost našeg društva, te se sistemski moraju boriti protiv njih. Nasilje nad pripadnicima/ama manjinskih zajednica i objektima koji se povezuju sa istim ne targetira samo njih, nego meta ovih napada postaju svi građani i građanke. Napad u petak na Kriterion to najbolje potvrđuje", zaključuju iz Sarajevskog otvorenog centra.

Ovo su organizacije civilnog društva koje su oštro protestovale protiv ovog čina nasilja: Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH, Ženska mreža BiH, Koalicija za borbu protiv govora mržnja i zločina iz mržnje, Sarajevski otvoreni centar, Zašto ne, Sarajevo, Vaša prava BiH, Sarajevo, Civil Rights Defenders, Sarajevo, Žene ženama, Sarajevo, Fondacija Cure, Sarajevo, Inicijativa mladih za ljudska prava BiH, Sarajevo, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije UDIK, Sarajevo, Centar za političke studije, Sarajevo, UŽ Seka, Goražde, Tuzlanski otvoreni centar, Helsinški parlament građana Banja Luka, Centar za mlade Kvart, Prijedor, LibertaMO, Mostar, Banjalučko udruženja kvir aktivista, Banja Luka.

Art kino Kriterion također najoštrije osuđuje brutalni i bezumni napad na goste i osoblje svoje kuće i zahtijeva od nadležnih institucija vlasti da najoštrije kazni počinioce ovog krivičnog djela, te svojim radom pošalje poruku da se nasilništvo ove vrste u BiH ne smije biti tolerisano.

"Ponosni smo na svoj rad i činjenicu da smo ostali vjerni svojim principima. Bez obzira na ovaj i prethodne slične napade i pokušaje zastrašivanja svoja vrata ćemo uvijek držati otvorenim u cilju stvaranja boljeg i zdravijeg društva u BiH. Institucije u ovom slučaju moraju pokazati odgovarajući nivo odgovornosti i profesionalnosti i pokazati da su sposobni štiti građane i građanke. Iskreno vjerujemo da smo kao društvo sačuvali makar malo građanskog dostojanstva i da ćemo svi pokazati solidarnost i osuditi i suprostaviti se brutalnom nasilju koje se ponavlja. U protivnom, sinoćnji napad na Kriterion je nešto što se potencijalno može dogoditi svakom građaninu i građanki u BiH", poručuju iz Kriteriona.

Kao znak protesta, sutra, u nedjelju, 6. marta 2016. u 15 sati održat će se okupljanje u Art kinu Kriterion, ul. Obala Kulina bana 2.

"Pokažimo da je Sarajevo grad svih građana i građanki i da se nećemo potčiniti nasilju i teroru. Ovo je ujedno i jasna poruka policiji i tužilaštvu da konačno moraju procesuirati napadače, jer je ovo drugi homofobni napad u Kriterionu u posljednje dvije godine. Pozivamo institucije da se jasnim i brzim odgovorom suprotstave eskaliranju nasilja, koje postaje sve bezobzirnije. Solidarno!", poručuju iz Kriteriona.