{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SOC: Spremni smo pomoći Vladi FBiH da odgovori na zahtjeve istospolnih parova

Klix.ba
19.10.2018. u 13:38
126
15
SOC: Spremni smo pomoći Vladi FBiH da odgovori na zahtjeve istospolnih parova
126
SOC: Spremni smo pomoći Vladi FBiH da odgovori na zahtjeve istospolnih parova
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Sarajevski otvoreni centar (SOC) pozdravlja nastojanja Vlade Federacije BiH, a posebno Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, da pravno zaštite i prepoznaju istospolne parove i njihove porodice u FBiH.
"Današnji zaključak Vlade FBiH da se formira radna grupa koja će raditi na izradi zakona kojim bi ove zajednice bile prepoznate i zaštićene smatramo uspjehom našeg zagovaranja i ukazivanja na realnost postojanja istospolnih parova i njihovih porodica u BiH", piše u saopćenju za javnost.

Istraživanje SOC-a iz 2017. godine pokazalo je da čak 80 posto istospolnih parova u BiH želi zaključiti životno partnerstvo, ali da njihove višegodišnje stabilne emotivne i ekonomske zajednice te zajednički život državne institucije ni na koji način ne prepoznaju.

"Da istospolne životne zajednice građana i građanki BiH, usprkos uzajamnoj ljubavi i poštovanju, ipak trebaju pravnu zaštitu i prepoznavanje, potvrdili su i zahtjevi istospolnih parova za upis u matične evidencije. U BiH, bračni i vanbračni partneri imaju više od 1.000 prava na osnovu svojih zajednica. Sva ova prava uskraćena su istospolnim partnerima i otežavaju im zajednički život", navode iz SOC-a.

Kako kažu, samo neka od tih prava uključuju:

- Pravo da donose ključne zdravstvene odluke u slučajevima životne ugroženosti svog partnera i pravo na posjete u bolnici.
- Pravo da budu zdravstveno osigurani preko svog bračnog ili vanbračnog partnera u slučaju nezaposlenosti i spriječenosti za rad.
- Pravo na plaćeno odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti drugog partnera bez rizika da će dobiti otkaz.
- Pravo na nasljeđivanje sve lične imovine koja je pravno vlasništvo bračnog ili vanbračnog partnera i njegove/njene penzije.
- Mogućnost zajedničke kupovine i sticanja imovine te pristupa povoljnijim kreditnim režimima koje banke nude u cilju rješavanja stambenog pitanja mladih bračnih parova.
- Pravo da zajednički odrede na koji način će se njihova imovina dijeliti u slučaju razvoda, raskida ili smrti.

Sarajevski otvoreni centar ponudio je ekspertsku podršku Vladi FBiH u nastojanju da zaštite istospolne parove u BiH i njihove porodice te da postupe prema preporukama Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, Vijeća Evrope i presudama Evropskog suda za ljudska prava.

"Nakon današnje sjednice Vlade FBiH na kojoj je usvojen ovaj zaključak obratili smo se Ministarstvu pravde FBiH zahtjevom da budemo uključeni u radnu grupu te poslali prethodno izrađene dokumente koji mogu koristiti njenom radu", piše u saopćenju za javnost.

Podsjećamo da je SOC 2016. godine izradio modele zakona o životnim zajednicama parova istog spola za oba entiteta BiH i zagovarao prema Vladi FBiH za neophodnost usvajanja ovakve regulacije, što je konačno prepoznato na današnjoj sjednici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: