BiH
0

SOBL nezadovoljan konkursom za stipendije

FENA
Studentska organizacija Univerziteta u Banjoj Luci (SOBL) iznenađena je činjenicom da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo konkurs za stipendije s kriterijima identičnim prošlogodišnjim.

U saopćenju SOBL navodi da je na sastanku s ministrom prosvjete i kulture RS-a Antonom Kasipovićem dogovoreno da se stipendije raspodjeljuju po fakultetima proporcionalno broju upisanih studenata koji se finansiraju iz budžeta RS-a, a da uvjet za dobijanje stipendije bude prosječna ocjena iznad osam te da student nije obnavljao nijednu godinu studija.

Također, predstavnici studenata su tražili da po pet studenata sa svakog fakulteta dobiju stipendije od po 300 KM mjesečno.

Nakon konsultacija sa Savezom studenata Univerziteta (SURS) u Istočnom Sarajevu je dostavio usaglašen prijedlog kriterija za stipendiranje od studentskih organizacija javnih univerziteta.

Konkursom koji je danas objavljen studenti s fakulteta na kojima je teže dostići prosječnu ocjenu 8.50 dobit će nesrazmjerno manji broj stipendija u odnosu na studente fakulteta na kojima studenti generalno imaju visok prosjek ocjena.

Paradoksalna je činjenica i da studenti pod istim uvjetima dobijaju (prosječna ocjena iznad 8.50) stipendiju Fondacije «Dr. Milan Jelić» koja iznosi 400 KM, a za koju dokumente nisu predali svi studenti koji imaju prosjek iznad 8.50, jer je konkursom bilo predviđeno da studenti imaju prosjek ocjena iznad 9.00, navodi SOBL i dodaje da raspisani kokurs ne rješava značajno pitanje studentskog standarda, bez obzira na izdvojena sredstva u budžetu RS-a od 2.000.000 KM, jer stipendije neće dobiti značajan broj studentata svih fakulteta.

Također, treba imati u vidu da je za ovu školsku godinu neizvjesno dalje stipendiranje studenata od Elektroprivrede RS-a, kaže se u saopćenju SOBL-a.