Zlatko Lagumdžija
0

SNSD-u oduzeti status članice Socijalističke internacionale

FENA
Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija zatražio je u nedjelju od Socijalističke internacionale da Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je u njezinom punopravnom članstvu, oduzme status stalne članice.

U pismu koje je predsjednik SDP-a BiH uputio najvišim dužnosnicima Socijalističke internacionale navodi se da je lider SNSD-a Milorad Dodik nedavno lično srdačno dočekao Biljanu Plavšić, osuđenu za najteže ratne zločine počinjene tokom proteklog rata u BiH, nakon što je ona prijevremeno puštena na slobodu.

"Javno odavanje počasti, srdačni zagrljaji i izrazi divljenja i obožavanja na dočeku osuđenog ratnog zločinca definitivno otklanjaju svaku sumnju - Milorad Dodik i njegov SNSD nisu i nikada neće dijeliti naše zajedničke socijaldemokratske vrijednosti", navodi se u pismu.

Lagumdžija je prijedlog za oduzimanje statusa stalnog člana SNSD-u iznio u pismu upućenom Georgeu A. Papandreou, predsjedniku, i Luisu Ayalau, generalnom sekretaru Internacionale, a obrazložio je riječima da je Biljana Plavšić nekadašnja članica najvišeg ratnog rukovodstva Republike srpske koje je planiralo i provelo brojne zločine u BiH od kojih se po monstruoznosti svakako ističe genocid u Srebrenici.

Ujedno je podsjetio da Etički komitet Socijalističke internacionale već nekoliko godina posebno pažljivo procjenjuje da li je SNSD stvarno ono za šta se predstavlja - istinska socijaldemokratska stranka.

Stav SDP-a BiH je da Dodikovu politiku konačno treba demaskirati, saopćeno je iz te stranke.