Izbori 2008.
0

SNSD-u najviše odborničkih mjesta u Banja Luci

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prema nepotpunim rezultatima Gradske izborne komisije Banja Luka, najviše glasova za odbornike osvojio je SNSD i to 27.610, zatim PDP s podrškom od 8.288 birača i DNS sa 4.574 glasova građana izašlih na izbore.

Na četvrtom mjestu je odbornička lista SDS-a sa 4.337 glasova, slijedi SP s 3.620 i Narodna demokratska stranka kojoj je povjerenje ukazalo 2.780 glasača, saopćio je na pres-konferenciji predsjednik Gradske izborne komisije Aleksandar Radeta.

Odborničke liste ostalih stranka osvojile su ispod 2.000 glasova, dok bi odborničko mjesto koje pripada nacionalnim manjinama mogao da zauzme Zdravko Ruželac.

Radeta je napomenuo da će se obaviti ponovno prebrojavanje glasova na jednom biračkom mjestu, a za nivo Gradske skupštine, te napomenuo da se još očekuju i rezultati glasanja putem pošte.

Kada je u pitanju izbor gradonačlenika Banje Luke, najviše glasova osvojio je kandidat SNSD-a Dragoljub Davidović 42.616 ili 61 posto glasova od ukupno izašlih na izbore.

Na drugom mjestu je kandidat PDP-a Trivo Marinković s 9.337 ili 14 posto glasova.

Ostali kandidati za gradonačelnika Banje Luke osvojili su pet posto i manje glasova.

Radeta je kazao da prema nepotpunim preliminarnim podacima na izbore u Banjoj Luci odazvalo se 45,02 posto građana od ukupnog biračkog tijela koje je najveće u BiH.