HDZ na potezu
18

SNSD traži ministarsku poziciju u novoj Vladi HNK

R. D.
Zgrada Vlade HNK u Mostaru (Foto: R. D./Klix.ba)
Zgrada Vlade HNK u Mostaru (Foto: R. D./Klix.ba)
Novi saziv mostarske organizacije SNSD-a smatra da bi samo njihov predstavnik u novoj Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona bio legitiman. Ovim je bačen izazov uobičajenim koalicijskim partnerima HDZ-u i SDA, a posebno novom-starom premijeru Nevenku Hercegu.

Na konstitutivnoj sjednici novog saziva Gradskog odbora SNSD Mostar, održanoj 1. novembra, na jednoj od tačaka dnevnog reda raspravljalo se i o nedavnom imenovanju Nevenka Hercega za mandatara za sastav nove Vlade HNK.

"Povodom toga donesen je zaključak da se pozove mandatar i svi relevantni učesnici formiranja vlade da u proces formiranja vlade uključe predstavnike SNSD-a, kao stranke čija je lista dobila najviše glasova srpskog naroda na području HNK. Očekujemo da se ispoštuje pravilo legimititeta i autentičnog predstavljanja naroda, tako da SNSD predloži svog kandidata za ministra u Vladi HNK", kažu iz mostarskog SNSD-a.

Izbor Vlade bez ministra iz reda srpskog naroda, po njima, bio bi jednako neprihvatljiv kao izbor nelegitimnog predstavnika koji bi radio isključivo za interese stranke koja ga je predložila, a ne naroda koji, navodno, predstavlja.

"Nadamo se da se praksa iz nekoliko prethodnih izbornih ciklusa neće nastaviti i ovoga puta. Smatramo da nije prihvatljivo da jedan narod bira drugome predstavnike, te da se tako produbljuje jaz i nepovjerenje među narodima što ne odgovara nikome. Jedino će izbor ministra predloženog od strane SNSD-a osigurati legitimno predstavljanje srpskog naroda u HNK", zaključili su.

Ovi zahtjevi SNSD-a dolaze u vrijeme zatopljavanja odnosa među pobjednicima izbora iz oktobra prošle godine, koji su nakon pola godine krenuli s pregovorima. U još uvijek aktualnoj Vladi HNK ministar iz reda srpskog naroda bio je SDA-ov Željko Laketić koji je predvodio Ministarstvo privrede.

Kontekst legitimnog predstavljanja i zahtjevi SNSD-a posebno su zanimljivi jer su upućeni većini koju predvodi HDZ, koji pak na toj težnji gradi cijelu politiku suprostavljanja izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.