|

SNSD: Srba nema u vlasti u kantonu, gradu i općinama Sarajeva

SNSD: Srba nema u vlasti u kantonu, gradu i općinama Sarajeva
0
F
FENA
30.10.2007. u 15:06
0
komentara
0

dijeljenja
SNSD: Srba nema u vlasti u kantonu, gradu i općinama Sarajeva
Aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini izazvana najnovijim mjerama visokog predstavnika i položaj Srba u Sarajevu bili su predmet rasprave Regionalnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Sarajevo.
U saopćenju upućenom iz Regionalnog odbora SNSD-a navodi se da je njihova jedinstvena ocjena da najnovija odluka visokog predstavnika ne doprinosi stabilizaciji političkih odnosa u Bosni i Hercegovini.

- Naprotiv, poništavanje principa ravnopravnosti konstitutivnih naroda u procesu političkog odlučivanja i uvođenje principa preglasavanja i majorizacije vode ka sve dubljem zaoštravanju političkih i međunacionalnih odnosa - navodi se u saopćenju.

Regionalni odbor SNSD-a Sarajevo upozorava visokog predstavnika i cjelokupnu političku javnost da ne slijede primjer Sarajeva "u kome ove mjere funkcionišu već deset godina".

Rezultat njihovog djelovanja su, po ocjeni Odbora "izvanredno funkcionisanje vlasti u kojoj nema mjesta za Srbe".

Kako se u saopćenju navodi, Srba nema u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti općina, grada i Kantona Sarajevo. Nema ih u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća i ustanova. Srba nema zaposlenih u javnim i komunalnim preduzećima, u općinskim, gradskim i kantonalnoj upravi. Čak ih nema ni u sadašnjem procentu učešća u broju stanovnika koji nije veći od tri posto, mada ih je 1991. godine bilo više od 30 posto.

- Zar na modelu Sarajeva želite da gradite odnose u Bosni i Hercegovini - pitanje je upućeno visokom predstavniku iz Regionalnog odbora SNSD-a, uz tvrdnju da takva Bosna i Hercegovina nema budućnosti, navodi se u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.