BiH
0

SNSD: SDA ne smeta progresivnim snagama evropskih integracija

FENA
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) smatra da "Stranka demokratske akcije, kao krajnje nepouzdan partner ne može biti dio vlasti na bilo kojem nivou BiH, a raditi protiv BiH i rušiti konsenzus o temeljnim pitanjima budućnosti zemlje", saopćeno je danas iz Informativne službe SNSD-a.

U saopćenju se navodi da "prevrtljivo i nedosljedno djelovanje SDA birači moraju verifikovati i prepoznati kao validan politički program i na izborima mu dati legitimitet".

Do tada je, navodi SNSD, preporučljivo da SDA "ne smeta progresivnim snagama evropskih integracija i da kao nekorektan partner potraži svoje mjesto u opoziciji".

U saopćenju SNSD-a se kaže da SDA i njen lider Sulejman Tihić optužuju da su prekršili politički dogovor za Evropu i odustali od Mostarske deklaracije, glasajući, na kraju, protiv reforme policije.

"SDA je time pokazala: da reformu policije ne shvata kao suštinsko pitanje segmenta bezbjednosti, nego kao instrument unutrašnje dominacije, da joj nisu bitne evropske integracije nego unutrašnji neustavni obračun s političkim protivnicima, da joj je prevashodni cilj nedemokratska i vanparlamentrana promjena Ustava i dominacija u BiH i da se ne može računati na SDA kao na ozbiljnog partnera u važnim političkim procesima za BiH i njene narode", navodi se u saopćenju SNSD-a.