Odgovornost
57

SNSD protiv izmjena i dopuna krivičnog zakona BiH, problem im kažnjavanje negiranja genocida

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Lazar Prodanović izjavio je danas da će poslanici SNSD-a biti protiv usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Ukoliko bi ovaj prijedlog zakona bio usvojen, kaže Prodanović, direktno bi bio u funkciji obračuna zbog verbalnih izjava bilo kog građanina koji bi eventualno raspravljao o bliskoj tragičnoj prošlosti na ovim prostorima, odnosno dao izjavu ili mišljenje da negira genocid na području Srebrenice.

On ukazuje da bi to otvorilo mogućnost da veliki broj građana bude sankcionisan nepravedno, čak zavisno od volje ili percepcije tužioca ili sudije da im presudi za takve izjave.

Prodanović upozorava da bi usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH dodatno izazvalo uznemirenost i strah kod građana i stvorilo motivaciju da ljudi ovdje više ne žive.

On kaže da ne iznenađuje što je Vijeće ministara BiH razmatrao ovaj prijedlog, ali da iznenađuje podrška ministara iz Saveza za promjene tom prijedlogu.

Prodanović smatra da bi ovaj prijedlog, u suštini, mogao dobiti podršku u Parlamentarnoj skupštini ukoliko bi poslanici Saveza za promjene slijedili svoje ministra iz reda srpskog naroda u Vijeću ministara BiH.

Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj juče utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kojim je predviđeno kažnjavanje negiranja genocida ili zločina protiv čovječnosti zatvorom od pet do 10 godina.