Optužbe iz SDS-a
0

"SNSD preko fiskalizacije pljačka građane"

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) odbacila je danas kao neistinite tvrdnje SNSD-a da se Zakonom o fiskalizaciji, koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, prenose nadležnosti s RS-a na nivo BiH.

Te tvdnje, navodi SDS u današnjem saopćenju, nisu ništa drugo "do najobičnije izmišljotine kojim SNSD pokušava nastaviti pljačku građana RS-a preko fiskalizacije, krijući se iza nacionalne retorike".

SDS ističe da se Zakonom o fiskalizaciji postižu dva cilja - "zatvara crno tržište Federacije BiH, gdje još uvijek nisu uvedene fiskalne kase, i spriječava pljačka građana RS-a koji moraju da kupuju najskuplje fiskalne kase na svijetu, i to od samo jednog proizvođača i preko distributera koje je ovlastio SNSD".

Nakon usvajanja ovog zakona građani RS-a moći će nabaviti fiskalne kase i od drugih proizvođača, po jeftinijim i realnim cijenama.

  • Ovo je osnovni razlog zašto SNSD-u smeta ovakav zakon jer se njim zaustavlja pljačka siromašnih građana RS i bogaćenje distributerskih firmi uglednih funkcionera SNSD-a, naglašava SDS.

SDS poziva SNSD da objasni građanima RS zašto bi u njihovom interesu bilo da se sredstva od PDV-a koja se prikupe u tom bh. entitetu uredno slivaju u Upravu za indirektno oporezivanje u Sarajevo, dok, kako navode, u Federaciji buja crno tržište?

  • Koji je interes građana RS da i trgovci na pijacama, taksisti itd. plaćaju PDV; a da ga u Federaciji izbjegavaju i veliki trgovci?, pita SDS.

Podsjećamo, SNSD prethodno je najavio da će u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH spriječiti donošenje zakona o fiskalizaciji na nivou BiH, ističući da je "pogrešno usvajanje zakona o fiskalizaciji na nivou BiH, jer se time, mimo Ustava i Dejtonskog sporazuma, prenose nadlaženosti s RS-a na BiH, a administrativni aparat i ekonomija čine još neefikasnijim".

Optužili su i SDS da u koaliciji sa SDPBiH i DS-om izglasaju taj zakon.