BiH
0

SNSD poziva građane da stanu u odbranu RS-a

FENA
Izvršni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (IOSNSD) konstatirao je u petak, u povodu podnošenja izvještaja o krivičnom djelu premijera RS-a i lidera te stranke Milorada Dodika i još nekih osoba, da je "na sceni rušenje RS-a", da je "ugrožen rad institucija BiH", te pozvao sve građane, političke partije, nevladine organizacije da "demokratskim sredstvima ne dozvole rušenje RS-a".

Izvršni odbor SNSD-a je konstirao da je u posljednja dva mjeseca, a što je kulminiralo posljednih dana, napravljen otvoren napad na ustavni poredak BiH, tj. Dejtonski mirovni sporazum, i to prije svega funkcioniranjem paralelnih linija u organima BiH, a što je dovelo i do nefunkcioniranja institucija države.

"Sve je to učinjeno u organizaciji jednog dijela sarajevskog političkog kruga, kojima su pomogli i neki predstavnici međunarodne zajednice", rekao je u petak predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović nakon trosatne sjednice u Banjoj Luci, ali nije želio pojasniti ko su to "neki" pojedinci iz sarajevskih krugova te iz međunarodne zajednice.

On je prenio stav IOSNSD-a po kojem je "krajnji cilj svega toga promjena ustavnog uređenja BiH i rušenje RS-a"

IOSNSD-a konstatira da je "poslije svega što se desilo", ugrožen rad institucija BiH, predstavnika iz RS-a u tim institucijama.

"Jasan je zahtjev koji smo dobili u posljednje vrijeme, a naročito u posljednja dva dana, od većeg broja građana i jednog broja NVO-a da odmah izađemo iz institucija BiH. IOSNSD-a nije zaključio da to treba uraditi danas, ali je IOSNSD-a obavezao sve svoje članove da pokušaju da naprave još jedan dogovor kojim bi onemogućili paralelno djelovanje u institucijama BiH, te pokušali da ispravimo sadašnji entitetski i nacionalni debalans u institucijama BiH. A ako to ne bude moguće, jasno smo rekli da imamo plan i za prevazilaženje takvog stanja", naglasio je Radmanović.

IOSNSD je ukazao i "na zaobilaženje predstavnika jednog konstitutivnog naroda, odnosno njegovih legalno izabranih organa u kome je potpuno jasan cilj da se u BiH prikazuje mutietničnost na način kako jedan broj sarajevskih političara misli da je može pokazati" i zaključio "da ne može i neće dozvoliti da se kadrovi iz bilo kod konstitutivnog naroda postavljaju u zajedničke institucije bez odgovornosti i uticaja legitimno izabranih kadrova iz konstitutivnog naroda i entiteta".

"U našim porukama odranije, u kojima mislimo da Ured visokog predstavnika (OHR) treba da ode iz BiH, podsjećamo da smo i ranije bili protiv nametanja raznih rješenja, i to i danas kažemo. To se odnosi i na nametnutu izmjenu Krivičnog zakona od strane visokog predstavnika", rekao je na kraju Radmanović.