{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SNSD poziva građane da stanu u odbranu RS-a

F
20.2.2009. u 17:58
0
81
SNSD poziva građane da stanu u odbranu RS-a
0
SNSD poziva građane da stanu u odbranu RS-a
Izvršni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (IOSNSD) konstatirao je u petak, u povodu podnošenja izvještaja o krivičnom djelu premijera RS-a i lidera te stranke Milorada Dodika i još nekih osoba, da je "na sceni rušenje RS-a", da je "ugrožen rad institucija BiH", te pozvao sve građane, političke partije, nevladine organizacije da "demokratskim sredstvima ne dozvole rušenje RS-a".
Izvršni odbor SNSD-a je konstirao da je u posljednja dva mjeseca, a što je kulminiralo posljednih dana, napravljen otvoren napad na ustavni poredak BiH, tj. Dejtonski mirovni sporazum, i to prije svega funkcioniranjem paralelnih linija u organima BiH, a što je dovelo i do nefunkcioniranja institucija države.

"Sve je to učinjeno u organizaciji jednog dijela sarajevskog političkog kruga, kojima su pomogli i neki predstavnici međunarodne zajednice", rekao je u petak predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović nakon trosatne sjednice u Banjoj Luci, ali nije želio pojasniti ko su to "neki" pojedinci iz sarajevskih krugova te iz međunarodne zajednice.

On je prenio stav IOSNSD-a po kojem je "krajnji cilj svega toga promjena ustavnog uređenja BiH i rušenje RS-a"

IOSNSD-a konstatira da je "poslije svega što se desilo", ugrožen rad institucija BiH, predstavnika iz RS-a u tim institucijama.

"Jasan je zahtjev koji smo dobili u posljednje vrijeme, a naročito u posljednja dva dana, od većeg broja građana i jednog broja NVO-a da odmah izađemo iz institucija BiH. IOSNSD-a nije zaključio da to treba uraditi danas, ali je IOSNSD-a obavezao sve svoje članove da pokušaju da naprave još jedan dogovor kojim bi onemogućili paralelno djelovanje u institucijama BiH, te pokušali da ispravimo sadašnji entitetski i nacionalni debalans u institucijama BiH. A ako to ne bude moguće, jasno smo rekli da imamo plan i za prevazilaženje takvog stanja", naglasio je Radmanović.

IOSNSD je ukazao i "na zaobilaženje predstavnika jednog konstitutivnog naroda, odnosno njegovih legalno izabranih organa u kome je potpuno jasan cilj da se u BiH prikazuje mutietničnost na način kako jedan broj sarajevskih političara misli da je može pokazati" i zaključio "da ne može i neće dozvoliti da se kadrovi iz bilo kod konstitutivnog naroda postavljaju u zajedničke institucije bez odgovornosti i uticaja legitimno izabranih kadrova iz konstitutivnog naroda i entiteta".

"U našim porukama odranije, u kojima mislimo da Ured visokog predstavnika (OHR) treba da ode iz BiH, podsjećamo da smo i ranije bili protiv nametanja raznih rješenja, i to i danas kažemo. To se odnosi i na nametnutu izmjenu Krivičnog zakona od strane visokog predstavnika", rekao je na kraju Radmanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: