Performans poslanika
0

SNSD-ovci podnijeli prijavu protiv sebe

FENA
Petorica mlađih poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a danas su, kao, svojevrsni performans, podnijeli banjalučkom Regionalnom uredu Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) krivičnu prijavu protiv sebe, jer su "saučesnici premijera RS-a Milorada Dodika u izvršenju 'zločina' ekonomsko-socijalnog razvoja RS-a".

Prijavu su podnijeli poslanici SNSD-a Perica Rajčević, Nikola Baštinac, Siniša Dodik, Petar Mićić, Srđan Mazalica, te savjetnik premijera RS-a Gordan Milošević i savjetnik srpskog člana Predsjedništava BiH Danilo Petrović u svojstvu grupe građana.

Rajčević je, nakon što su se zadržali oko pola sata u uredu SIPA-e, rekao da je krivična prijava koju je SIPA ranije podnijela protiv Dodika politički proces pa su na ovaj način iskazali protivljenje "paralelnim strukturama unutar SIPA-e".

On negira stav da je njihov današnji potez "neozbiljan", dodajući da "oni rade po procedurama, za razliku od nekih koji to nisu radili i doveli ovu državu do još jednog apsurda da ni glavni tužilac BiH i direktor SIPA-e ne znaju šta se dešava u njihovim institucijama".

Rajčević je još dodao da je podnošenjem prijave protiv Dodika i nekoliko osoba iz RS-a prošle sedmice zbog, navodne, štete koja je nanesena budžetima RS-a i BiH od 145 miliona KM, prekršen Zakon o SIPA-i i Tužilaštvu BiH zbog "činjenice da se jedan čovjek i jedna neformalna grupa postavljaju iznad ustava i zakona".

  • Kao grupa građana smatramo se odgovornim jer smo podržavali Milorada Dodika, jer smo se zalagali za privatizaciju Telekoma RS i Naftne industrije RS-a i podržavali usvajanje Razvojnog programa RS-a, naveo je Rajčević i dodao da je ova grupa građana, kako je naveo, kriva, jer se zalaže za stabilnu i jaku RS, za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i RS-a, zakona i zakonskih procedura.

Naveo je još da su predstavnici SIPA-e primili njihov "dokazni materijal da su saučesnici Milorada Dodika, a u tom dokaznom materijalu su Ustav RS-a, Dejtonski mirovni sporazum te zakon o Tužilaštvu BiH i SIPA-i".