BiH
0

SNSD odbacuje kao neutemeljenu izjavu ambasadora Englisha

FENA
Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić odbacio je danas kao neutemeljenu izjavu američkog ambasadora u BiH Charlesa Englisha da su "u Evropi u posljednjih 70 godina bila dva genocida, a jedan je počinjen uime RS-a".

Vasić navodi da bi ambasador English "trebalo da zna" da formulacija "pripadnici policije i vojske RS-a ne znači uime RS-a".

Srbi i RS neće i, kako ističe, ne mogu nikada prihvatiti kolektivnu odgovornost i krivicu za bilo šta u tragičnom sukobu u BiH, a samo ta činjenica može biti jedan od temelja pomirenja, pravde i budućnosti za BiH.

"Ne možemo prihvatiti ovakvo paušalno igranje istorijskim činjenicama i poređenjima, jer je genocid koji je provodila Hitlerova Njemačka sistemski utemeljen donošenjem zakona, formiranjem posebnih struktura moći i egzekucije i formiranjem logora istrebljenja Jevreja i Slavena, a u Srebrenici se radi o izdvojenom presuđenom zločinu genocida koji su počinile amorfne grupe od kojih najveći dio i policije i vojske nije bio pod kontrolom vlasti RS-a", navodi Vasić u pisanoj izjavi.

On dodaje da je američki ambasador "na ovaj način srpski narod izjedbačio s njemačkom fašističkom državom i politikom u Drugom svjetskom ratu, a RS implicitno nazvao genocidnom tvorevinom kako je označavaju agresivni islamisti i unitaristi".

Vasić tvrdi i da se tragičan sukob u BiH ne može posmatrati šabloziniranim naočarima, već kao cijeli slijed posljedica unutrašnjih i inostranih uzroka. "Zločinci koji su u tom sukobu djelovali imaju svoje ime i prezime, ali ne nose oznaku RS-a i srpskog naroda", navodi izvršni sekretar SNSD-a.

On "dobronamjerno" savjetuje ambasadoru SAD-a u BiH da "pojednostavljena sarajevska objašnjenja ne preuzima kao svoja, jer to onda znači i stav američke vlade".

Problem BiH je, dodaje još Vasić, mnogo veći od fundamentalističkog proglašavanja Srba i RS-a "genocidnim utvarama i svođenja islamske uloge u ratu na šačicu uvezenih mudžahedina".