Kumovala pilana
14

SNSD nakon skoro dvije decenije gubi vlast u Drvaru zbog privatnih interesa moćnika

D. Be.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izgubio je vlast u Općinskom vijeću u Drvaru, čime je nastavljen pad ove stranke u Kantonu 10.

Kako saznajemo, jučer su pale sve tačke koje je predložio SNSD na sjednici Općinskog vijeća. Palo je izvršenje budžeta, izvještaj o radu OV te izvještaji o osnovnim i srednjim školama. Sigurno da je riječ o presedanu s obzirom na to da se ranije nije dešavalo da ijedna tačka ne bude usvojena.

Na narednoj vanrednoj sjednici će se tražiti odgovornost rukovodstva OV i njihova smjena, ali se, saznajemo, neće ići u rušenje načelnice Drvara Dušice Runić, već će se od nje tražiti detaljni izvještaji o radu.

Svemu je kumovala politika potpredsjednika SNSD-a Nikole Špirića koji se direktno miješao u lokalne poslove u Drvaru, ali i drugim općinama Kantona 10. Prema riječima našeg izvora koji je veoma dobro upućen u situaciju u ovim mjestima, lokalni SNSD rukovođen Špirićevom palicom iz Banje Luke bio je protiv smjena u Hercegbosanskim šumama, a sve zbog privatnih poslova i pilana te ličnih obračuna s lokalnim zvaničnicima.

Očekuje se da većinu u Drvaru preuzme Srpska napredna stranka (SNS) koja već drži vlast u Bosanskom Grahovu i Bosanskom Petrovcu.

U Kantonalnoj skupštini većinu od početka oktobra drže HDZ BiH Tomislavgrad, HDZ 1990, SNS, SDP i Narodna stranka radom za boljitak, a SNSD je ispao iz svih opcija o učešću u vlasti.

Tokom posljednje posjete Bosanskom Grahovu i Drvaru predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obećali su pomoć ovim mjestima, a kako saznajemo, ni lider SNSD-a nije bio upućen u sva dešavanja u ovim gradovima, odnosno u negativnom kontekstu je govorio o radu svog kadra koji očito sve radi mimo očiju vodstva.