CIK
0

SNSD kažnjen sa 10.000 KM

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je donijela odluke o potvrđivanju i objavljivanju rezultata prijevremenih izbori za načelnike općina Kalesija/Osmaci, Šekovići, Bihać, Srbac, Srebrenik, Orašje/Donji Žabar i Vogošća, saopćeno je.

Rezultati su dostupni na internet stranici CIK-a www.izbori.ba.

Razmatrajući danas i predmete iz oblasti sukoba interesa, CIK je izrekao sankcije Ivanu Šakoti i Osmanu Ćehajiću.

Utvrđeno je da je Šakota u vrijeme dok je bio vijećnik u Općinskom vijeću Široki Brijeg od 2. decembra 2008. do 30. septembra 2009. istovremeno obavljao i funkciju ovlaštene osobe, a njegov bliski srodnik od 2. decembra 2008. do danas je član skupštine privatnog preduzeća „Oscar“.

"To preduzeće je u 2009. i 2010. sklapalo ugovore vrijedne više od 5.000 KM godišnje s organima koji se finansiraju iz budžeta (bilo kojeg nivoa vlasti), čime je izvršio povredu odredaba člana 6. stav (2), Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, pa mu je primjenom člana 16. stav (1) navedenog zakona, izrečena sankcija nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog zvaničnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja, tj. od 31. decembra 2010.

Izrečena je kazna od 1.500 KM.

Utvrđeno je i da je Osman Ćehajić, načelnik Općine Ključ, kao nositelj izvršne funkcije koristio svoj položaj da bi uticao da firma „Program design“ iz Ključa, čiji je osnivač i ujedno vlasnica njegova supruga, u toku 2009. i 2010. dobije poslove od Općine Ključ te tako postigao materijalnu korist za interesno povezanu osobu, čime je izvršio povrede odredaba iz člana 10. stava (1) tačke g) i e) Zakona o sukobi interesa u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, pa mu je primjenom člana 16. stav (2) navedenog zakona izrečena sankcija- kazna od 4.000 KM", navedeno je u saopćenju za javnost CIK-a.

Novčana sankcija od 10.000 KM izrečena je političkoj stranci Savezu nezavisnih socijaldemokrata - SNSD-Milorad Dodik jer je u 2008. prekoračila maksimalni dozvoljeni iznos za finansiranje troškova izborne kampanje za 545.095,87 KM, saopćeno je.