Saznaje Klix.ba
5

SNSD kandiduje državnog ministra za gradonačelnika Banje Luke?

D. Be.
Ministar finansija BiH Srđan Amidžić je potencijalni kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banje Luke, saznaje Klix.ba.

Ova odluka nije konačna, ali se najozbiljnije razmatra na organima ove stranke. Amidžić je i generalni sekretar SNSD-a te kao mlad čovjek važi za jednog od onih na koje Milorad Dodik najozbiljnije računa u narednim godinama.

SNSD pod svaku cijenu želi vratiti funkciju gradonačelnika koju im je na prošlim lokalnim izborima preuzeo PDP-ov Draško Stanivuković, a Amidžića smatraju za osobu koja bi mogla privući veliki broj glasača s obzirom da se radi o obrazovanom mladom čovjeku i političaru bez afera.

Također računaju da će uspjeti iskoristiti trenutni raskol u PDP-u i poprilično konfuzno stanje unutar opozicionih stranaka.

Lokalni izbori u Banjoj Luci će biti veoma zanimljivi i s obzirom na unutarstranačkih sukob u PDP-u između struja Igora Crnadka i Draška Stanivukovića. Tu je i Jelena Trivić koja također najavljuje kandidaturu i pobjedu, ali i informacije da će se na izborima pojaviti i bivši SNSD-ov gradonačelnik Igor Radojičić, ovaj put u ulozi nezavisnog kandidata ili kao kandidat nove stranke.

Ukoliko Srđan Amidžić prihvati kandidaturu za lokalne izbore, to će značiti da će SNSD morati pronaći novog ministra finansija i trezora BiH. To bi bio treći ministar u ovom mandatu s obzirom da je Zorana Tegeltiju zamijenio upravo Srđan Amidžić.

Ipak, u SNSD-u postoji i doza bojazni od kandidature Amidžića jer bi u tom slučaju partneri u vlasti imati alat ucjene pri imenovanju novog ministra finansija BiH.