Rajko Vasić
0

"SNSD je najača partija i neće nas niko ucjenjivati"

FENA
Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić rekao je danas da je SNSD najjača partija u RS-u i ona se ne može ucjenjivati od PDP-a, čije zahtjev za ostankom u koaliciji je nazvao „stvaranjem alibija da se nakon nekog vremena izađe iz Vlade i iz vlasti u RS-u“.

On kaže da SNSD još nije dobio zahtjeve koje je pred njih postavio PDP kao uvjet ostanka u koaliciji, ali su upoznati s njima i kada ih dobiju bit će razmatrani.

Vasić je iznio stav da su zahtjev PDP-a da se uvede niža stopa PDV-a na osnovne životne i namirnice i ostali ekonomski zahtjevi „potpuno besmisleni“, a uvjetovanje oko kadrovskih rješenja u Vladi „bespredmetni“.

Ističe da je lider PDP-a Mladen Ivanić bio predsjednik Vlade RS-a „kada je došlo do formiranja jedinstvenog računa za PDV i formirane njenoge stope, pa je imao priliku da to riješi tada u skladu s programom svoje stranke“.

Kada je u pitanju zahtjev da se kompenziraju izgubljena dva mjesta PDP-ovih kadrova u Vladi koji su prešli u SNSD, Vasić kaže da je to bespredmentno jer je PDP nakon razgovora poslije 2006. godine, kada je njihovu delegaciju predvodio Ivanić, saopćio da će podržati Vladu u Narodnoj skupštini a da zauzvrat ne traži ništa.

„Nisu spominjana ni ministarska mjesta, ni mjesto sekretara Vlade“, rekao je izvršni sekretar SNSD-a.