{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"SNSD je inscenirao svađu sa strancima"

F
2.10.2009. u 13:27
0
6
"SNSD je inscenirao svađu sa strancima"
0
"SNSD je inscenirao svađu sa strancima"
Srpska demokratska stranka upozorila je građane RS-a da "dobro otvore oči kada iz usta SNSD-a čuju insceniranu kvazipatriotsku svađu sa stranim faktorima u BiH, jer tada SNSD obavezno ispod tepiha izda neki od vitalnih nacionalnih interesa RS-a".
Stranka navodi da to potvrđuje i činjenica da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić predaje danas u Bruxellesu zvaničan zahtjev BiH za pristupanje Akcionom planu za članstvo u NATO-u, uz punu podršku SNSD-a, čime je praktično završena procedura zahtjeva BiH za učlanjenje u ovaj vojni savez.

SDS u saopćenju za javnost podsjeća da je u vrijeme kada je član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović glasao za odluku o upućivanju zahtjeva za članstvo u NATO-u također "inscenirana svađa s visokim predstavnikom povodom zaključaka NSRS-a o efektima prenesenih nadležnosti kako bi Radmanovićev potez ostao sakriven".

Nažalost, još jednom smo svjedoci, tvrdi ova stranka, političke igre vlasti da s jedne strane dižu nacionalne tenzije i bacaju prašinu u oči građanima spominjući referendum oko pitanja koja nisu od suštinskog značaja za budućnost RS-a, dok s druge strane mimo očiju javnosti donose odluke koje će imati dalekosežne posljedice po RS.

"Pozivanje na dokument Narodne skupštine RS-a iz 2005. godine krajnje je licemjerno, jer SNSD dobro zna da su tadašnji političari glasali za takve stavove pod pritiscima, da su se regionalne okolnosti suštinski promijenile u odnosu na prije pet godina i da je Srbija u međuvremenu ustavom definisana kao vojno neutralna država, te da je zbog toga bilo neophodno zatražiti ponovo mišljenje od NSRS-a", navodi SDS.

Tvrdi i da je srpski član Predsjedništva BiH “ignorirao njemu poznato većinsko mišljenje građana RS-a iako je samo nekoliko dana ranije izjavio da ne osporava mogućnost referenduma o ovom pitanju i da je neophodno da NSRS ponovo razmotri ovo pitanje”.

Na kraju, SDS upozorava SNSD - Milorad Dodik da “ne trguju interesima RS-a kako bi obezbijedili zaštitu međunarodnih moćnika tako što će RS, bez iskazane volje njenih građana, gurnuti u bilo koji vojni savez”, navodi stranka.

Stoga će poslanički klub SDS-a ponovo zatražiti raspravu u NSRS o ovom pitanju i preispitivanje odluka o ovom pitanju koje su donesene pod pritiskom na tadašnje političke predstavnike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: