SDS optužuje
0

"SNSD je inscenirao svađu sa strancima"

FENA
Srpska demokratska stranka upozorila je građane RS-a da "dobro otvore oči kada iz usta SNSD-a čuju insceniranu kvazipatriotsku svađu sa stranim faktorima u BiH, jer tada SNSD obavezno ispod tepiha izda neki od vitalnih nacionalnih interesa RS-a".

Stranka navodi da to potvrđuje i činjenica da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić predaje danas u Bruxellesu zvaničan zahtjev BiH za pristupanje Akcionom planu za članstvo u NATO-u, uz punu podršku SNSD-a, čime je praktično završena procedura zahtjeva BiH za učlanjenje u ovaj vojni savez.

SDS u saopćenju za javnost podsjeća da je u vrijeme kada je član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović glasao za odluku o upućivanju zahtjeva za članstvo u NATO-u također "inscenirana svađa s visokim predstavnikom povodom zaključaka NSRS-a o efektima prenesenih nadležnosti kako bi Radmanovićev potez ostao sakriven".

Nažalost, još jednom smo svjedoci, tvrdi ova stranka, političke igre vlasti da s jedne strane dižu nacionalne tenzije i bacaju prašinu u oči građanima spominjući referendum oko pitanja koja nisu od suštinskog značaja za budućnost RS-a, dok s druge strane mimo očiju javnosti donose odluke koje će imati dalekosežne posljedice po RS.

"Pozivanje na dokument Narodne skupštine RS-a iz 2005. godine krajnje je licemjerno, jer SNSD dobro zna da su tadašnji političari glasali za takve stavove pod pritiscima, da su se regionalne okolnosti suštinski promijenile u odnosu na prije pet godina i da je Srbija u međuvremenu ustavom definisana kao vojno neutralna država, te da je zbog toga bilo neophodno zatražiti ponovo mišljenje od NSRS-a", navodi SDS.

Tvrdi i da je srpski član Predsjedništva BiH “ignorirao njemu poznato većinsko mišljenje građana RS-a iako je samo nekoliko dana ranije izjavio da ne osporava mogućnost referenduma o ovom pitanju i da je neophodno da NSRS ponovo razmotri ovo pitanje”.

Na kraju, SDS upozorava SNSD - Milorad Dodik da “ne trguju interesima RS-a kako bi obezbijedili zaštitu međunarodnih moćnika tako što će RS, bez iskazane volje njenih građana, gurnuti u bilo koji vojni savez”, navodi stranka.

Stoga će poslanički klub SDS-a ponovo zatražiti raspravu u NSRS o ovom pitanju i preispitivanje odluka o ovom pitanju koje su donesene pod pritiskom na tadašnje političke predstavnike.