Azra Hadžiahmetović
0

"SNSD je doveo u pitanje budžet BiH"

FENA
Klub poslanika Stranke za Bosnu i Hercegovinu izražava žaljenje i zabrinutost u povodu neusvajanja principa budžeta za 2010. zbog izostanka podrške poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajuća Kluba poslanika Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Azra Hadžiahmetović navela je u saopćenju za javnost da je tim činom SNSD doveo u pitanje okončanje procedure do predviđenog roka.

Netačni su i neprihvatljivi "argumenti" onih koji su ovim činom doveli u pitanje nastavak neophodnog stand-by aranžmana s MMF-om, poput "preglasavanja", "predimenzioniranja budžeta", zanemarivanja odluka fiskalnog vijeća i slično s obzirom na to da se dobro znaju procedure usvajanja zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH, naglasila je Hadžiahmetović.

Prema saopćenju, zatvaranje vrata za moguće korekcije i neophodna usklađivanja u amandmanskoj fazi te odbijanje principa budžeta navode na zaključak da jedini princip koji je bio razlogom takvog ishoda jeste zalaganje za realizaciju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i stavka za finansiranje povratka izbjeglih i raseljenih lica.

  • Tim više čudi izjava člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, za koga je upravo stavka za finansiranje povratka "predimenzioniranje budžeta" i nevođenje računa o građanima BiH", zbog čega će, kako navodi, građani FBiH imati socijalnih problema. Upravo je time Radmanović pokazao adresu većine izbjeglih i raseljenih lica i svoju "brigu" i za ove građane BiH, osim, ako ne misli da i nakon 14 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma izbjeglice i raseljeni nisu građani BiH. Cijenimo njegovu brigu za borce, porodice poginulih i nestalih, invalide i sve one kojima je potrebna socijalna zaštita, ali, najblaže rečeno, čudi njegovo dovođenje u vezu s platama u institucijama BiH, imajući u vidu činjenicu da su upravo poslanici stranke iz koje dolazi i on koristili svaku priliku da u parlamentarnoj proceduri ospore i zaustave bilo kakvo smanjenje plata i naknada u državnim institucijama - obrazloženo je u saopćenju.

Hadžiahmetović je zaključila da i konstrukcija "zajedničke institucije", koju koristi Radmanović, umjesto državne, pokazuje njegov odnos prema državi i njenim institucijama.

U kontekstu evropskog puta BiH, za koji se zalaže i gospodin Radmanović, vrijeme je da budžet BiH, a ne samo entiteta, postane i razvojni i socijalni, navedeno je u saopćenju predsjedavajuće Kluba poslanika SBiH koje prenosi Sektor za odnose s javnošću PS BiH.