|

SNSD je danas ipak učestvovao u odlučivanju! Bili su protiv svega, ali su glasali

SNSD je danas ipak učestvovao u odlučivanju! Bili su protiv svega, ali su glasali
29
Er. M.
14.2.2020. u 11:46
119
komentara
29

dijeljenja
1/13 Foto: D. Ć./Klix.ba
2/13 Dušanka Majkić i Sredoje Nović (SNSD) (Foto: D. Ć./Klix.ba)
3/13 Foto: D. Ć./Klix.ba
4/13 Marina Pendeš 8HDZ) (Foto: D. Ć./Klix.ba)
5/13 Mladen Bosić (SDS) (Foto: D. Ć./Klix.ba)
6/13 Bakir Izetbegović, Nikola Špirić i Dragan Čović (Foto: D. Ć./Klix.ba)
7/13 Foto: D. Ć./Klix.ba
8/13 Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova (Foto: D. Ć./Klix.ba)
9/13 Foto: D. Ć./Klix.ba
10/13 Foto: D. Ć./Klix.ba
11/13 Amir Fazlić, Asim Sarajlić, Munib Jusufović i Denis Bećirović (Foto: D. Ć./Klix.ba)
12/13 Foto: D. Ć./Klix.ba
13/13 Lazar Prodanović (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Delegati SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH danas su glasali protiv svih tačaka dnevnog reda na sjednici državnog organa zakonodavne vlasti. Na ovaj način SNSD-ovi delegati su, destruktivno, ali ipak učestovali u odlučivanju.
Sve i jedna tačka dnevnog reda, zbog nepostojanja entitetske većine za usvajanje, poslana je na dodatno usaglašavanje. Tačnije, 33 tačke dnevnog reda čekat će završetak političke krize u BiH za usvajanje.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OSA) BiH, koji je utvrđen u martu 2018. godine razmatrat će se po redovnoj proceduri i to nakon što su delegati odbili da se ovaj prijedlog razmatra i po hitnom, a i po skraćenom zakonodavnom postupku.

Predloženim zakonom provodi se odluka Ustavnog suda BiH i propisuje sadržaj pisanog zahtjeva u vezi s tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje te uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se predviđa povećanje plata za vojnike i podoficire u Oružanim snagama BiH, poslan je na dodatno usaglašavanje, jer su protiv njega glasali delegati SNSD-a dok se delegat SDS-a Mladen Bosić, koji je u konačnici došao na sjednicu, bio suzdržan.

U obrazloženju izmjena ovog zakona navedeno je da se na ovaj način želi poboljšati status zaposlenim vojnim licima koja imaju najniži koeficijent za obračun plate, a koja u ukupnoj vojnoj strukturi zaposlenih vojnih lica u Oružanim snagama BiH čine 80 posto ljudstva, te zaustaviti negativan trend napuštanja ove službe.

Iz istog razloga na dodatno usaglašavanje poslan je i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama, također iz 2018. godine, koji je na prijedlog Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita utvrdilo Vijeće ministara.

Istu sudbinu doživijele su i sve ostale tačke dnevnog reda protiv kojih je glasao SNSD-a, a Bosić bio suzdržan. Na ovaj način reflektirala se politička kriza koju je uzrokovao SNSD odlukom da blokira rad državnih institucija, a sve s ciljem kako bi primorali SDA i HDZ da usvoje zakon o Ustavnom sudu BiH kojim će se izbaciti strane sudije iz Ustavnog suda BiH.
Prijavi grešku


Komentari (119)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...