Presude Evropskog suda
0

SNSD i HDZ odbili inicijativu kojom se od Vijeća ministara traži dostavljanje amandmana na Ustav BiH

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda SNSD-a i HDZ-a odbili su danas inicijativu delegata Denisa Bećirovića (SDP) kojom se traži od Vijeća ministara BiH da zakonodavcima dostavi amandmane na Ustav BiH kojim se osigurava provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici razmatrala je inicijativu delegata Denisa Bećirovića, a kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od 120 dana od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi amandmane na Ustav BiH kojim se osigurava potpuna i dosljedna implementacija četiri presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić-Finci, Azra Zornić, Ilijaz Pilav i Samir Šlaku.

Članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH iz HDZ-a Bariša Čolak i Lidija Bradara, kao i članovi iz SNSD-a Sredoje Nović i Lazar Prodanović, glasali su protiv ove inicijative koju je podržao samo član komisije iz SDA Asim Sarajlić.

Tokom glasanja o inicijativi Denisa Bećirovića u sali nije bio prisutan delegat Amir Fazlić (SDA) koji je također član Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH.

Bećirović je za Klix.ba kazao kako se HDZ BiH danas u potpunosti razotkrio, jer žele izmjene Izbornog zakona BiH, ali ne žele provesti presude Evropskog suda za ljudska prava.

Konačnu odluku o ovoj inicijativi donijet će Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na sutrašnjoj sjednici. Važno je istaći kako je Evropska komisija još u maju 2019. godine u 14 ključnih prioriteta koje BiH treba ispuniti da bi se izdala preporuka za otvaranje pregovora o pristupanju navela i "osiguravanje jednakost i nediskriminacije građana, osobito rješavanjem presude Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci)".