|

SNSD donio zaključke kojima dodatno produbljuje krizu u BiH i izaziva međunarodnu zajednicu

SNSD donio zaključke kojima dodatno produbljuje krizu u BiH i izaziva međunarodnu zajednicu
60
A. D.
28.2.2020. u 15:08
93
komentara
60

dijeljenja
SNSD donio zaključke kojima dodatno produbljuje krizu u BiH i izaziva međunarodnu zajednicu Foto: SNSD
U Banjoj Luci je danas održana proširena sjednica Izvšnog komiteta SNSD-a, na kojoj je doneseno niz zaključaka koji dodatno produbljuju krizu u BiH.
Izvršni komitet SNSD-a je odbacio Zakon o prestanku mandata VSTV-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i zatražio da se funkcioneri ove stranke angažuju u kontaktima sa stranim predstavnicima i iznesu argumente i stavove RS-a.

Također, odbacuju 1. mart kao praznik u BiH "jer to nije proglašeno nijednim aktom na nivou BiH".

Odbacuju način obraćanja ambasadora EU, šefa misije OSCE-a i otpravnika poslova Ambasade SAD-a prema Srbima zaposlenim u institucijama BiH i smatraju da je to neprimjereno miješanje u unutrašnje stvari BiH "jer se time krši njena suverenost".

Podsjetimo, diplomatska predstavništva Evropske unije, OSCE-a i Sjedinjenih Američkih Država uputila su pismo državnim funkcionerima koji su prisustvovali političkom skupu u Istočnom Sarajevu, a na kojem je Milorad Dodik dijelio instrukcije o načinu blokiranja rada institucija BiH.Nadalje, glasanje SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu u vezi sa Zakonom o prestanku mandata VSTV-u u SNSD-u smatraju primjerom izdaje interesa RS-a.

Navode i da odbacuju prijetnje visokog predstavnika izrečene na račun RS-a, najavili da će o svemu obavijestiti Vijeće sigurnosti BiH.Podsjetimo, Inzko je prije nekoliko dana izjavio da je Dodik prešao crvenu liniju i da sve više država članica PIC-a podržava korištenje bonskih ovlasti.
Prijavi grešku


Komentari (93)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...