BiH
0

SNP "Izbor je naš" zatražio "nezavisnost RS-a"

FENA
Na protetsnom skupu koji je u četvrtak u Banjoj Luci organizirala nevladina organizacija Srpski narodni pokret (SNP) "Izbor je naš" izrečene su poruke u kojima se traži "nezavnost Republike Srpske koju bi proglasila Skupština RS-a".

Učesnici mitinga nosili su srpske zastave i transpartene na kojima je pisalo "Dajem Bosnu za Srpsku", "BiH - tamni vilajet za sve", te one sa natpisima koji govore da je "Kosovo Srbija".

Veliki broj policajaca osiguravao je ovaj skup te sve objekte u kojima su smještene institucije RS-a i diplomatsko-konzularna predstavništva.

Pored organizatora, na ovom skupu, čija je poruka bila "Kosovo je Srbija i neka bude nezavisna Srpska“, su kao govornici učestvovati predstavnici Srpske nacionalne zajednice iz Makedonije, Srpskog nacionalnog vijeća Kosova, Srpskog narodnog vijeća Crne Gore, koji su dali podršku skupu i zahtjevima organizatora.

Predsjednik SNP "Izbor je naš" Dane Čanković kazao je da će „srpski narod u BiH istrajati na zahtjevima za izdvajanje RS-a iz nametnute države“, te dodao da se ujedno prikupljaju i potpisi građana koji podržavaju zahtjev za otcjepljenje RS-a.

Podsjećamo, i ranije je ova nevladina organizacija prikupljala potpise građana, kako su rekli, za otcjepljenje RS-a i „nemetnute BiH“, ali su "odustali od izdvajanja RS-a iz sastava nametnute BiH putem referenduma i da traže da Narodna skupština proglasi RS nezavisnom državom“.

Iako je ova nevladina organizacija ranije najavljivala da će skupu prisustvovati i da su pozvali predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića, predsjednika Narodne skupštine Igora Radojičića i premijera Milorada Dodika da prisusutvuju Saboru, niko od njih nije se pojavio.