BBI Centar
0

Snjeguljica i sedam patuljaka podižu svijest o limfomu

FENA
Udruženje oboljelih od limfoma u BiH "Neven" organizirat će danas ispred BBI centra u Sarajevu kampanju podizanja svijesti o limfomu i tako obilježiti Svjetski dan svjesnosti o limfomu - tumor limfnog sistema.

Iz Udruženja navode da je limfom tumor limfnog sistema, zloćudna bolest o kojoj većina bh. stanovništva malo zna ili nikad nije čula za taj oblik raka.

Oni smatraju da su razlog za to nespecifični simptomi tumora limfnog sistema, a slični su onima koji se javljaju kod nekih bezazlenih oboljenja poput prehlade i gripe.

Iz Udruženja upozoravaju na činjenicu da ne postoje programi za rano otkrivanje limfoma (kao npr. kod raka dojke ili debelog crijeva).

"Stoga je edukacija o toj bolesti od ključnog značaja za rano otkrivanje te opake bolesti. Tad su šanse za izlječenje zahvaljujući savremenim terapijskim opcijama najveće, u nekim slučajevima i potpune".

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da se godišnje u BiH dijagnosticira oko 270 novooboljelih, nerijetko u poodmakloj fazi bolesti.

Kampanji podizanja svijesti o limfomu pridružit će se učenici volenteri Druge gimnazije Sarajevo. Oni će na trgu ispred BBI centra u utorak, obučeni u kostime osmišljene po uzoru na bajku o Snjeguljici i sedam patuljaka (sedam simptoma limfoma), kroz zabavu educirati stanovništvo o toj bolesti.