BiH
62

Snimak nacionalista u Srebrenici nastao 2011. godine?

Klix.ba
U pojedinim bosanskohercegovačkim medijima danas se pojavio snimak na kojem grupa od dvadesetak mladića i djevojaka u crnim majicama i sa srbijanskim zastavama paradira kroz Srebrenicu, uzvikujući parole "Ovo je Srbija".

Agencija NAP prenijela je da je "šokantan prizor očito imao za cilj uplašiti lokalno bošnjačko stanovništvo".

Sasvim tačno, snimak se na kanalu YouTube pojavio prije tri dana. No, kako navodi NAP, nije poznato kada je on nastao.

Snimak objavljen 18. jula ove godine

Istovremeno, dok grupa nacionalista uzvikuje: "Ovo je Srbija", na snimku se čuje glas grupe koja poručuje: "Ovo je Bosna".

Grupa srpskih nacionalista uputila je i nekoliko psovki, a policija je spriječila da se dvije grupe sukobe.

Spomenuti snimak danas je preuzelo više ovdašnjih medija.

Snimak objavljen u junu 2011.

Međutim, provjerama je ustanovljeno da je snimak nastao prije najmanje tri godine. Naime, na kanalu YouTube je prvi put zabilježen još 24. juna 2011. godine. Pretpostavlja se da je otprilike tada i nastao.

Identičan snimak se pojavio i 18. jula ove godine, a taj snimak je i dospio u javnost. Provjerama je ustanovljeno da snimak jeste autentičan, ali da se radi o snimku starom tri godine, što potvrđuju i neki detalji koji nedostaju u današnjem izgledu Srebrenice, budući u vrijeme nastanka snimka nisu bili izgrađani. Poput munare džamije u Srebrenici koja se vidi na snimku.

Navedeni snimci mogu izazvati uznemirenje javnosti i navesti na pogrešne zaključke, pa je, posebno u predizborno vrijeme, potrebno više opreza kako bi se spriječile moguće negativne implikacije.