Padat će i sutra
62

Snijeg zabijelio veći dio BiH i usporio saobraćaj

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
GP Izačić
Zbog snježnih padavina koje su jutros zabijelile većinu gradova u našoj državi, jutros se sporije i otežano saobraća na većini puteva u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevu radnici KJKP Rad trenutno čiste ulice prvog prioriteta.

"Na terenu je 50 vozila i 140 radnika na ručnom čišćenju. Očekujemo da će snijeg padati čitav dan i bit ćemo spremni da odgovorimo zadatku. Prema nezvaničnim informacijama, visina snježnog pokrivača u brdskim i planinskim dijelovima je između 20 i 25 cm, dok je visina snijega na glavnoj saobraćajnici 10-12 cm", rekao nam je glasnogovornik KJKP Rad Mirza Ramić.

Iz BIHAMK-a također ističu da je zbog snijega koji intenzivno pada otežan saobraćaj na većini puteva u BiH.

"Posebno izdvajamo dionice koje prolaze preko planinskih prevoja. Na putnim pravcima: Bugojno-Kupres, Travnik-Donji Vakuf, Bihać-Bosanski Petrovac i Bihać-Izačić, obavezna je upotreba lanaca za teretna motorna vozila. Sporije se saobraća i na putnim pravcima: Sarajevo-Rogatica, Sokolac-Vlasenica, Trnovo-Foča, Tuzla-Bijeljina, Glamoč-Mrkonjić Grad, Bugojno-Novi Travnik i Bugojno-Prozor", saopćeno je iz BIHAMK-a.

Naglašavaju da su ekipe putnih službi na terenu i da intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putevi prohodni.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, snijeg i susnježica padaju u većem dijelu BiH, dok na jugu pada kiša. Najviša dnevna temperatura zraka danas će iznositi uglavnom između minus 1 i 3, na jugu zemlje od 6 do 10 stepeni celzija.

Snijeg će u Bosni nastaviti padati i sutra, a prognozira se novih 2-7 centimetara bijelog pokrivača.