{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Snijeg usporio saobraćaj, vanredno stanje u Petrovcu

21.2.2018. u 13:20
1
20
Snijeg usporio saobraćaj, vanredno stanje u Petrovcu
1
Snijeg usporio saobraćaj, vanredno stanje u Petrovcu
Foto: Ilustracija
Snježne padavine izazvale su probleme u saobraćaju širom BiH. Saobraćaj se odvija usporeno, posebno na planinskim dijelovima, dok je potpuno obustavljen na regionalnim putevima R-419 Rakitno - Blidnje i R-433 Ulog - Klanci. U općini Petrovac proglašeno je vanredno stanje.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako nam je rekao Željko Stojanović, glasnogovornik Uprave civilne zaštite RS, komunalni radnici čine sve da održe prohodnim putne komunikacije u Petrovcu. Snježni pokrivač u općini Krupa na Uni je između 60 i 80 centimetara, na Mrakovici 62 centimetra, dok je u Driniću 59 centimetara.

"Svi putni pravci su prohodni, osim seoskih lokalnih puteva koje radnici nastoje očistiti. Ekipe službi za održavanje puteva u zimskim uslovima vrše čišćenje i posipanje puteva abrazivnim materijalom. Otežano je kretanje na svim putnim pravcima, ali se stanje stabilizuje i situacija je pod kontrolom. Uprava civilne zaštite Republike Srpske motri situaciju i poduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti", kazao je Stojanović.

Prema podacima Auto-moto saveza RS, zbog snježnih padavina, posebno na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja, odvijanje saobraćaja je otežano i usporeno, a izdvajaju se putni pravci: Sarajevo-Sokolac-Rogatica, Trnovo-Foča-Gacko, Vlasenica-Han Pijesak, Mrkonjić Grad-Mliništa i Banja Luka-Kneževo-Turbe.

Prema posljednjim mjerenjima na području Federacije BiH, snježni pokrivač je, izuzimajući planine, najviši u Bihaću gdje je napadalo 48 centimetara snijega. Prema podacima BIHAMK-a saobraćaj se odvija usporeno u višim predjelima centralne i zapadne Bosne, a izdvajaju se putni pravci: Sarajevo-Rogatica, Gornji Vakuf-Prozor, Trnovo-Foča, Tomislavgrad-Prisika, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar i Livno-Kupres. Na magistralnom putu Srbljani-Bosanska Krupa upozoravaju na mogućnost snježnih lavina.

Vodostaji rijeka su u svim dijelovima još uvijek u granicama normalnog stanja, iako se na nekim bilježi porast i prema podacima Federalne uprave civilne zaštite nema problema.

Snježne padavine očekuju se i u narednim danima, zbog čega su uprave civilne zaštite u pripravnosti. Žuti meteoalarm je izdat i za sutra za veći dio BiH zbog jakog vjetra i snijega. Očekuje se između 15 i 20 centimetara novog snijega.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: