Oprezno vozite
82

Snijeg usporio saobraćaj u BiH, padat će cijelog vikenda

Klix.ba
(Foto: K.S./Klix.ba)
Nove snježne padavine koje su tokom noći zahvatile pojedine dijelove naše zemlje otežale su i usporile saobraćaj, naročito na dionicama u višim predjelima, gdje je za teretna vozila obavezna upotreba lanaca, podsjećaju iz BIHAMK-a.

Izdvajaju magistralne puteve Sarajevo-Rogatica (Romanija), Trnovo-Foča (Rogoj), Ripač-Vrtoče, Bosanski Petrovac-Ključ (Lanište) i Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj), Travnik-Donji Vakuf (Komar), Bugojno-Kupres-Livno, Sarajevo-Konjic i Sarajevo-Tuzla. Upozoravaju i na povećanu opasnost od odrona te savjetuju oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Apeluju na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna.

U prijepodnevnim satima očekuju pojačan promet vozila prema zimskim izletištima.

Kada je u pitanju vremenska prognoza, vikend će proteći u znaku pretežno oblačnog vremena sa kišom i susnježicom, a na planinama i sa snijegom koji će padati i u nižim dijelovima i to u subotu prije podne, a u nedjelju poslijepodne.

Ipak, neće biti velike hladnoće. U subotu se temperature kreću od 1 do 7, na jugu do 11, a u nedjelju od -3 do 3, a tokom dana do 6 stepeni, na jugu do 10.

Jutros u 8 sati najhladnije je bilo na Bjelašnici -8 stepeni, dok je u Livnu izmjereno -3, a na Ivan Sedlu -2. Sanski Most se probudio na -1, dok je 0 izmjerena u Bihaću, Bugojnu, Sarajevu i Tuzli. Najtoplije je u Neumu gdje je izmjereno 6 stepeni, dok je u Mostaru i Širokom Brijegu 4.