Kasnije prestanak padavina
3

Snijeg ponovo pada, temperature se bliže nuli

Sarajevo-x.com
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
U Bosni i Hercegovini je jutros preovladavalo umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa snijegom, ponegdje, u južnim, istočnim i centralnim područjima.

Visina snijega u 7 sati iznosila je: Ivan-sedlo 152, Kupres 105, Sokolac 75, Sarajevo 74, Mostar 67, Srebrenica 59, Gradačac 55, Bugojno 52, Zvornik 36, Jajce 33, Tuzla, Zenica 32, Bihać, Sanski Most 30, Bijeljina, Doboj 29, Banja Luka 27, Prijedor, Stolac 20, Trebinje 12.

Temperature zraka u 7 sati : Bjelašnica -13, Drvar, Ivan-sedlo, Livno -6, Bihać, Kupres, Prijedor, Sanski Most -5, Sokolac -4, Sarajevo, Bugojno-3, Zenica, Goražde -2, Jajce, Mostar -1, Banja Luka, Doboj, Stolac, Srebrenica, Trebinje, Tuzla 0, Bijeljina, Gradačac, Zvornik 2.

Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme sa snijegom u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima. Tokom dana postepeni prestanak padavina, osim u istočnim područjima. U Hercegovini, prijepodne, pretežno oblačno, povremeno, sa slabim snijegom, a na krajnjem jugu kiša i susnježica. Poslijepodne bez padavina i razvedravanje. Vjetar, slab do umjeren, povremeno i jak, sjeverni i sjeverozapadni. Dnevna temperatura od -4 do 1, na jugu i sjeveru zemlje od 1 do 6 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno sa snijegom povremeno. Dnevna tempertura -3 do 0 C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

I pored novih snježnih padavina, prohodnost većine puteva u Bosni i Hercegovini jutros je dobra, mada se i dalje saobraća otežano i usporeno. Posebno se upozorava na dionice u višim planinskim predjelima, gdje snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm.

Ekipe putne operative intervenišu na svim dionicama, a apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Putni pravac Čapljina-Ljubuški jutros je otvoren za saobraćaj, ali se tokom dana očekuje ponovo zatvaranje, zbog nastavka čišćenja snijega i leda.

Dionica M-20 Gacko-Tjentište (preko prevoja Čemerno) prohodna je za vozila do 3,5 tone. Na pojedinim dionicama kolovoz je sužen, pa je otežano mimoilaženje. Dodatno, na ovoj dionici postoji opasnost od lavina i smetova.

Po naredbi Federalnog štaba Civilne zaštite dozvoljen je saobraćaj svim motornim vozilima, uz punu kontrolu saobraćaja od strane nadležnih policijskih uprava, prema uslovima na terenu, konvojima ili na drugi način.

Privremeno je zabranjen saobraćaj teretnih i priključnih vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobusa na magistralnim putevima M-18 Brod na Drini-Kula i M-20 Brod na Drini- Gacko. Zabrani ne podliježu vozila kojim se vrši prevoz hrane, energenata (nafta, naftni derivati, lož ulje, ugalj), lijekova i medicinske opreme, a koja mogu saobraćati uz policijsku pratnju.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preko prevoja Romanija (Sarajevo-Rogatica) obavezna je upotreba lanaca.

Za saobraćaj su zatvoreni granični prijelazi Deleuša i Hum (zatvoreno sa crnogorske strane). Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj i Crnoj Gori, teretna vozila sa prikolicom i šleperi na graničnim prelazima Doljani i Klobuk, saobraćaju uz policijsku pratnju. Na ostalim graničnim prijelazima saobraća se bez dužih zastoja.

Zbog čišćenja i odvoženja snijega, do 18. 02. 2012.godine (po potrebi do 21. 02.) u vremenu od 19 sati do narednog jutra u 7 sati obustavlja se saobraćaj na magistralnom putu M-5 Obilaznica Sarajevo. Navedeni radovi se izvode prema Naredbi Federalnog štaba civilne zaštite.