Veju, veju pahulje
0

Snijeg opet blokirao Sarajevo

Sarajevo-x.com
Nakon obilne kiše koja je jučer padala u Sarajevu, ali i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, u našoj zemlji počeo je padati snijeg. Iako bi, u nekoj funkcionalnoj zemlji, grtalice još sinoć počele s uklanjanjem snijega sa cesta i trotoara, za našu državu, tačnije grad, to nije slučaj. Meteorolozi za danas u Bosni i dalje najavljuju snijeg, a moguće su susnježica i kiša. U Hercegovini će biti oblačno s kišom.

Ništa neobično, Sarajevo je jutros ponovno blokirano snježnim padavinama. Iako je možda malo lakše vozačima automobila, jer su ceste prilično očišćene (ili možemo reći da se snijeg sam istopio), za pješake i one koji koriste javni gradski prijevoz, situacija je mnogo teža. Ipak, ne možemo ne primijetiti da su se građani Sarajeva navikli na takvu situaciju jer se ona ponavlja svake zime, iz godine u godinu.

Zbog snježnih padavina u većem dijelu zemlje se prometuje otežano i sporije. Ugaženog ili raskvašenog snijega ima na većini cesta, dok se u južnim krajevima uglavnom prometuje po mokrim kolovozima, stoji u izvještaju BIHAMK-a. Vozačima se savjetuje da voze oprezno i sporije, da vožnju prilagode uvjetima na cesti te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je od danas i zakonski obvezna.

Jutros je u cijeloj zemlji oblačno sa snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini, a u protekla 24 sata su u Hercegovini zabilježene velike količine padavina. Tako je u Stocu palo 55 mm kiše, Čapljini 54, Trebinju 45, Mostaru 44, a u Neumu 20 mm.

U Bosni su preovladavale snježne padavine. Visina snježnog pokrivača na Bjelašnici je u 7 sati iznosila 63 cm, Kupresu 35, Ivan-sedlu 34, u Sarajevu 26, Bugojnu i Sokocu 20, Bihaću 16, Livnu 15, Jajcu 7, S. Mostu 5, a u ostalim mjestima manje od 5 cm snijega.

Temperatura zraka u 7 sati: Bjelašnica -9 stepeni, Kupres -4, Sokolac i Ivan-sedlo -3, Sarajevo, Livno i Goražde -1, Tuzla, Bugojno, Gradačac i Jajce 0, Banjaluka, Zenica, Doboj, Bihać i S. Most 1, Mostar 3, Stolac, Čapljina i Neum 5, Trebinje 7 stepeni.

Danas će biti oblačno sa kišom u Hercegovini, dok će u Bosni preovladavati snježne padavine. U nižim predjelima u Bosni, pored snijega, moguća je kiša i susnježica. U Bosni će puhat slab sjeverni vjetar, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. Najviša dnevna temperatura od - 2 do 5, u Hercegovini do 10 stepeni, javljaju iz MeteoBiH-a.

U Sarajevu će biti oblačno sa snijegom, a najviša dnevna temperatura oko 2 stepena.