Debeli bijeli pokrivač
67

Snijeg okovao velike dijelove BiH i prouzrokovao kolaps u saobraćaju

Klix.ba
Marijin Dvor - Sarajevo (Foto: H. M./Klix.ba)
M-17 (Foto: H. M./Klix.ba)
Prve velike količine snijega u našoj zemlji tokom ove zime doprinijele su djelimičnom kolapsu u saobraćaju. Zbog intenzivnih sniježnih padavine i mjestimično jačih udara vjetra koji stvara sniježne nanose, ne preporučuje se putovanje bez veće potrebe. Također, policija će iz saobraćaja isključivati vozila koja nemaju odgovarajuću zimsku opremu.

Jutros je u 7 sati visina snijega u Sarajevu izosila 22 centimetra, u Tuzli 32, Doboju 28, Bugojnu 40, Foči 23, Bijeljini 25, Višegrafu 11 centimetara. Na Bjelašnici je napadao snijeg u visini od 71 centimetar.

Mnoštvo ulica u glavnom gradu BiH jutros je bilo neočišćeno, a to se posebno odnosi na padinske dijelove. Građani koji su se obratili našoj redakciji ukazali su na nedovoljan angažman zimskih službi.

Kako je saopćeno iz BIHAMK-a, na području Romanije na putnom pravcu Sarajevo-Rogatica na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila. Na ostalim dionicama koje prolaze preko planinskih prevoja, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Kako su nam javili čitatelji, služba za održavanje puteva kod Drežnice nadomak Mostara jutros oko 3:40 sati zajedno sa policijom zaustavila saobraćaj na 40 minuta radi osiguranja grtalice koja je pristigla iz Jablanice.

Od Drežnice do Jablanice svako malo je bio poprečen kamion. Totalno loše očišćeni putevi do Konjica. Nakon jučerašnje blokade saobraćaja, na relaciji Sarajevo-Konjic put je očišćen.

sarajevske ulice
sarajevske ulice

I na putevima u nižim predjelima kolovoz je zasniježen, izuzev dionica u južnim krajevima gdje se saobraća po mokrom kolovozu.

Na putevima u jugozapadnim krajevima dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji formira sniježne nanose. Izdvajamo putne pravce Livno-Bosansko Grahovo-Strmica, Livno-Kupres i Livno-Mrkonjić Grad.

Vozačima na svim dionicama savjetuje se opreznija vožnja i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), izmjenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraćaj preusmjerava na regionalni put R-445 Nemila-Zenica.

Inače, zbog snijega jučer su uslijedile kilometarske kolone u Vranduku. A u toku dana zabilježene su desetine saobraćajnih nesreća

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na mostu na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 7 tona i preusmjeren na magistralni put preko Travnika i Donjeg Vakufa. Ostala vozila na ovom lokalitetu saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta. Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 t. Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je zatvoren GP Bosanski Novi-Dvor. Sinoć je došlo i do saobraćajnog kolapsa na putu Tuzla - Živinice.