Radnici Parka na ulicama
92

Snijeg nije naštetio žiteljima Pionirske doline, više od 500 životinja u dobrom stanju

Klix.ba
Fotografija: Facebook
Fotografija: Facebook
Snijeg u Sarajevu ne prestaje padati, a pripadnici zimske službe javnog preduzeća "Park" su izašli na teren te rade na raščišćavanju ulica.

"Iako je neradni dan za pripadnike zimske službe preduzeća "Park" ipak je vrlo radno, a na terenu su sve radne jedinice Sektora održavanja koje rade na zaštiti zelenila od snijega, ručnom i mašinskom čišćenju staza, platoa i stepeništa koji prolaze kroz zelene i parkovske površine", naveli su.

"Najprije se radilo na otresanju snijega sa krošnji mladih stabala i sadnica ukrasnog grmlja kako bi se spriječilo njihovo lomljenje i uništavanje usljed težine snijega. Mašinski i ručno od jutros, bez obzira što snijeg i dalje pada, radi se čišćenje staza, platoa i stepeništa koje se nalaze u okviru zelenih površina koje su u nadležnosti preduzeća Park", saopćeno je iz ovog javnog preduzeća.

Ističu da su očišćene gotovo sve staze, stepeništa i prolazi kroz parkovske i zelene površine u Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu, Novom Gradu, Ilidži i Vogošći.

Zimska služba preduzeća "Park" zajedno sa kompletnom raspoloživom mehanizacijom u slučaju potrebe bit će na terenu i tokom noćnih sati. Navode da je dobra vijest s terena što snijeg koji pada već drugi dan nije pričinio štetu na stablima, niti drugom zelenilu, te što na terenu nije zabilježena materijalna šteta.

Dodaju da su osigurane potrebne količine posipnog materijala, tako da se na terenu svi poslovi odvijaju neometano i po planu.

Ekipa "Park" zadužena za njegu i orezivanje stabala također je na terenu, trenutno su u stanju pripravnosti, jer do sada nije bilo potrebe za intervencijama na visokim i starim stablima, ali u koordinaciji sa Štabom civilne zaštite KS i policijskim stanicama, sa mehanizacijom će u slučaju lomljenja većih krošnji ili stabala vrlo brzo biti na terenu.

Bez obzira na snijeg, ovaj rekreativno-zabavni centar "Pionirska dolina" sa zoo vrtom već u 8 sati otvorio je svoje kapije za posjetioce, očišćene su i prohodne sve staze, očišćene i od snijega zaštićene sve nastambe u kojima su smještene životinje, saopćili su.

"Najvažnije je i da su sve životinje, a njih je preko 500, dobrog zdravstvenog stanja, imaju i dobile su dovoljne količine hrane, vode, a obezbijeđene su i potrebne zalihe, kao i da svi sistemi zagrijavanja nastambi su u funkciji", istaknuto je u saopćenju.