Saobraćajni kolaps
853

Snijeg izazvao haos na putu Sarajevo - Mostar, građani ogorčeni: Ovako nije bilo ni u ratu

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Hiljade vozila i dalje stoje u kolonama na magistralnom putu M-17, sjeverno i južno od Jablanice. Saobraćajni kolaps uzeo je već jedan život, a građani zaglavljeni u snijegu postavljaju pitanje kako se ovo ne dešava u drugim dijelovima naše zemlje, već samo u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Brojni građani nazvali su našu redakciju danas apelirajući na nadležne da urade nešto po pitanju čišćenja saobraćajnica.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Ovo ima samo kod nas, sjeverno od Konjica do Sarajeva sve je uredno. Kod nas niko ništa ne čisti, zato i mrtve glave padaju. Ovako nije bilo ni u ratu", kazao nam je jedan putnik.

Kažu nam kako od 14 sati nepomično stoje u koloni, kako policija i vatrogasci govore da ništa nije do njih i da ne znaju kada će saobraćaj biti normaliziran.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Gledao sam ljude kako ostaju bez vode i hrane, te od mosta Begića i Begovića pješače do Jablanice po ovakvom vremenu. Jedan čovjek je umro, ko je odgovoran za to. Ovdje čovjek priča kako mu je propao posao jer neće stići u Podgoricu, ko će za to odgovarati. Gdje je ministar da kaže zašto sistem ne funkcioniše", samo je jedno od ljutitih pitanja koje smo čuli.

Podsjećamo, zbog velikih nanosa snijega koji još uvijek pada saobraćanje magistralnom cestom M17 obustavljeno je u Donjoj Jablanici od 14 sati. Saobraćaj se povremeno pušta, a iz pravca juga koristi se i zaobilazna cesta preko sela Djevor.

Foto: UG
Foto: UG "Zajedno za naš grad" Mostar

Brojne jednice javnih službi su na terenu, ali situacija je još uvijek daleko od normalizacije.

Podsjećamo, čekajući u koloni večeras je preminuo stariji muškarac D.K. (73) iz Nevesinja.

Kako saznajemo, iz Mostara je zahvaljujući Udruženju građana "Zajedno za naš grad" u pravcu Jablanice krenula humanitarna pomoć za ljude koji su blokirani u koloni.