BiH
1.1k

Snijeg izazvao brojne probleme širom BiH

Piše: S. Č.
Snijeg na sarajevskim cestama (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Snježne padavine ponovo su iznenadile zimske službe širom BiH. Iz BIHAMK-a savjetuju vozače da koriste zimsku opremu zbog ugaženog snijega na kolovozu i pozivaju na oprez.

Brojni čitatelji javili su se portalu Klix.ba sa žalbama na neočišćene puteve.

Saobraćaj je najviše otežan na planinama i planinskim prevojima kao što su Ivan, Nišići, Rostovo, Lanište, Oštrelj, kao i na dionici M-5 Gorjevac-Ripač.

Kako su za Klix.ba izjavili iz BIHAMK-a, policijski službenici iz saobraćaja će isključivati vozila koja ne posjeduju zimsku opremu, što nam je potvrdio i čitatelj koji kaže da policajci na lokalitetu Podromanija zaustavljaju i isključuju iz saobraćaja sva teretna vozila koja nemaju lance.

Loše očišćene saobraćajnice u Sarajevu

Kako javlja reporter portala Klix.ba, glavna saobraćajnica u Sarajevu praktično nije ni očišćena, a u jutarnjim satima je došlo do obustave tramvajskog saobraćaja nakon što je jedno vozilo završilo na šinama.

Visina snježnog pokrivača u pojedinim dijelovima sjeveroistočne Bosne iznosi 40 cm što je izazvalo brojne probleme u saobraćaju.

I Banja Luka je danas osvanula okovana snježnim nanosima.

Snijeg koji je padao tokom prethodne noći potpuno je prekrio sve saobraćajnice u gradu, a nadležne ekipe za zimsko održavanje puteva čine ogromne napore da raskrče centralne saobraćajne "aorte".

U Banjoj Luci 30 centimetara snijega

Te napore otežava činjenica da snijeg još pada, a u Banjoj Luci je do jutros palo više od 30 centimetara.

Za pješake je veliki problem kretanje i u gradskim područjima zbog neočišćenih trotoara.

Iz Auto-moto saveza RS-a su naveli da u većem dijelu RS jutros pada snijeg,a u Hercegovini kiša, tako da se saobraćaj odvija usporeno, a na pojedinim putevima i otežano.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu, vrše čišćenje i posipanje, tako da su za sada svi putevi prohodni.

Vozačima se savjetuje da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna, a zbog loših vremenskih uslova i neophodna.

Danas oblačno vrijeme sa snijegom i susnježicom

U našoj zemlji će danas preovladavati oblačno vrijeme sa snijegom iz susnježicom u Bosni i kišom u Hercegovini. Više padavina se očekuje u zapadnim područjima države.

Visina snježnog pokrivača u toku 24 sata iznosit će na sjeveru do pet, a u ostalim područjima od 10 do 20 cm. Na planinama se očekuje do 30 centimetara snijega. Vjetar, slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni.

Najviša dnevna temperatura u Bosni od minus šest do minus jedan, a u Hercegovini između četiri i 10 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.