BiH
15

Snijeg i poledica na cestama u BiH, temperature danas ispod nule

Piše: Š. B.
Snijeg na cesti mjestimično usporava odvijanje saobraćaja u višim planinskim predjelima, a zbog izrazito niskih temperatura prisutna je i poledica na nekim mjestima. Najniža temperatura u našoj zemlji jutros je zabilježena na Bjelašnici i iznosila je minus 14 stepeni celzija.

U većini zemlje jutros je temperatura ispod nule, snijeg i oblačno vrijeme, a u Hercegovini je sunčano. Vjetar u Bosni slab do umjeren, a u Hercegovini jaka, olujna bura.

Do sredine dana slijedi razvedravanje i povećanje temperatura pa će najviša dnevna danas iznositi do 3 stepena, na jugu i do 8 stepeni celzija.

Na putnim pravcima Sarajevo-Rogatica, Vlasenica-Han Pijesak, Travnik-Donji Vakuf, Bugojno-Novi Travnik, Gornji Vakuf-Prozor, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad i Livno-Kupres saobraćaj se odvija usporeno, po mokroj ili poleđenoj cesti.

Otežan je saobraćaj i preko prevoja Han Pogled i Romanija.

U ostalim dijelovima zemlje, saobraćaj se odvija po suhoj ili vlažnoj cesti uz umjerenu frekvenciju vozila.

Zbog niskih temperatura moguća je mjestimična poledica, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

"U južnim i jugozapadnim krajevima, vozače upozoravamo na jake udare vjetra. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja na cestu. Vozače pozivamo na opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno", navodi se iz BIHAMK-a.