Zima ponovo "napada"
0

Snijeg i kiša u BiH, otežano odvijanje saobraćaja

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Jučerašnje prognoze meteorologa da će našu zemlju pogoditi snježne padavine, a u južnim dijelovima kiša i jak vjetar, su se obistinile. Jutros je sjeverni dio naše zemlje osvanuo prekriven bijelim pokrivačem, dok u Hercegovini pada obilna kiša praćena vjetrom.

Nove snježne padavine znatno su otežale odvijanje saobraćaj u većem dijelu BiH. Na kolovozu u nižim predjelima ima od dva do pet centimetara snijega, dok u višim predjelima ima više od pet centimetara snijega i poledice.

Zbog sniježnih nanosa magistralni put M-15 LIvno - Šuica preko prevoja Borova glava je zatvoren. Iz istog razloga kolovoz je sužen na brojnim dionicama u zapadnim i jugozapadnim krajevima. I vidljivost je mjestimično smanjena zbog mećave, a izdvajamo putni pravac Drežnica - Salakovac (vidljivost mjestimično smanjena na 20 metara). U južnim krajevima vozi se po pretežno mokrom kolovozu.

Zimska služba KJKP Rad radi na čišćenju saobraćajnica i spriječavanju poledica sa 52 specijalna vozila. Prema riječima Ahmeda Đipe, portparola KJKP Rad očišćene su saobraćajnice prvog prioriteta i jedan dio saobraćajnica drugog prioriteta.

"Saobraćaj se odvija otežano, ali se odvija. Vozačima upućujemo apel da voze oprezno i koriste zimsku opremu", rekao je za naš portal Ahmed Đipa.

Prema informacija iz KJKP GRAS, javni gradski saobraćaj u Sarajevu se odvija otežano uslijed novih sniježnih padavina. U odvijanju tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja nema većih problema, ali je bilo problema u razvoju minibuskog saobraćaja zbog nekih saobraćajnica koje nisu očišćene.

Kako nam je rečeno iz press službe GRAS-a radi se o većini padinskih linija. Zbog snijega su skraćene i neke autobuske linije. To je autobuska linija Ilidža - Hadžići - Drozgometva koja je išla do Hadžića, ali je nakon čišćenja proradila i ova linija.