BIHAMK
0

Snijeg i dalje otežava saobraćaj

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Prema prikupljenim podacima, saobraćaj se danas na većini putnih pravaca u BiH odvija otežano, ali bez vanrednih ograničenja.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca na sljedećim putnim pravcima: Olovo - Kladanj (Karaula), Bosanski Petrovac - Drvar (Oštrelj), Kupres - Šuica, Glamoč - Mlinište,Gacko - Tjentište, Trnovo - Foča (Rogoj), Teslić - Kotor-Varoš (Borja), Han-Pijesak - Vlasenica (Han-Pogled), Sarajevo - Rogatica (Romanija) i Stolac - Ljubinje (preko Žegulje).

Na putevima u zapadnoj i jugozapadnoj Bosni poteškoće vozačima pričinjava i jak vjetar, koji stvara snježne nanose. Posebno se izdvajaju putevi na području Kupresa, Šuice, Glamoča, Bosanskog Grahova i Drvara.

I dalje je, zbog prevrnutog autobusa, zatvoren putni pravac Stolac - Neum (u mjestu Hutovo).

Za saobraćaj je, zbog velikih snježnih nanosa, neprohodan i regionalni put R-433 Kifino Selo - Ulog.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali snijeg koji pada otežava njihov rad.

Vozači se savjetuju voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode uvjetima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme!

Zbog radova na izgradnji nove dionice autoputa usporeno se saobraća na putnom pravcu Dobrinje - Kakanj.

Zatvoren je granični prijelaz Hum - Šćepan Polje (zbog snijega i leda).

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj, za teretna vozila sa prikolicom i šlepere zatvoren je granični prijelaz Izačić. Iz istog razloga, u Hrvatsku ova kategorija vozila ne može ni na granične prijelaze Doljani, Crveni Grm i Strmica (zatvoreni putni pravci Metković - Opuzen, Ploče - Mali Prolog i Strmica - Knin).

Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja pri prelasku granice, saopćeno je iz BIHAMK-a.