I danas kiša
703

Snažno nevrijeme zaobišlo Sarajevo, ljubitelji munja uživali u prizorima na nebu

Klix.ba
Foto: Čitatelj (poglen)
Foto: Čitatelj (poglen)
U noći sa petka na subotu na nebu iznad većine bh. gradova smjenjivale su se munje, ali je jače nevrijeme zaobišlo našu zemlju za razliku od naših susjeda u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji gdje su olujni vjetrovi i grad napravili velike štete.

Ljubitelji munja i gromova, posebno oni koji se bave fotografijom, sinoć su definitivno došli na svoje te su mogli uživati u prizorima koji su trajali nekoliko sati.

Kiša je tokom noći padala širom BiH, a prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda tokom dana se očekuju umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Jači pljuskovi očekuju se na sjeveru i sjeveroistoku BiH, dok će vjetar biti umjerene jačine. U ostatku zemlje preovladavat će oblačno vrijeme, a kiša je moguća u jutarnjim i večernjim satima.

Prema posljednjim mjerenjima FHMZ-a u protekla 24 sata zabilježena je sljedeća količina padavina: Bihać 13mm, Bugojno 21mm, Gradačac 17mm, Jajce 8mm, Livno 10mm, Mostar 2mm, Sanski Most 2mm, Sarajevo-Bjelave 13mm, Tuzla 8mm i Zenica 7mm.

Iz općinskih operativnih centara civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo, kao i od drugih davalaca informacija nisu dobijene relevantne informacije koje se odnose na prirodne nesreće ili druge pojave koje ugrožavaju živote i zdravlje ljude, kao i materijalna i kulturna dobra.

Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da se u većem dijelu BiH saobraćaj odvija po mokrom kolovozu. Zbog povremeno jakih pljuskova vozačima se savjetuje oprez zbog veće količine vode koja se mjestimično zadržava na kolovozu. Osim odrona zemlje i kamenja može biti i granja te srušenih stabala.