{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Snažnije povezivanje BiH i Indije

F
20.10.2011. u 10:18
0
5
Snažnije povezivanje BiH i Indije
0
Snažnije povezivanje BiH i Indije
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović sastao se s predsjednicom Parlamenta Indije Meirom Kumar.
"Indija danas ima više od milijardu stanovnika, privredu u ekspanziji i mnoštvo poslovnih ljudi koji svakako mogu naći interesa za snažnije povezivanje sa Bosnom i Hercegovinom. Uz to, mada su naše dvije zemlje međusobno udaljene, naši pogledi su vrlo bliski, a povezuje nas i značajan dio istorije i zajedničkih vizija oličenih u djelu Maršala Tita i Džavaharlala Nehrua koje i danas, nakon toliko vremena, imaju veliki značaj i puni smisao", rekla je tokom radnog susreta s predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisom Bećirovićem, predsjednica Parlamenta Indije Meirom Kumar.

Za povezivanje dvije zemlje postoji ogroman potencijal i nije uopće prepreka pogrešno poimanje Bosne i Hercegovine kao male zemlje nasuprot velikoj Indiji. Iskustva sa Global Ispatom i Mital Steelom pokazuju da se uspješne veze mogu ostvariti i njegovati.

S druge strane, po riječima Denisa Bećirovića, postoje i privredni kolektivi koji mogu nastupiti na indijskom tržištu kako bi privredna saradnja bila realizirana na obostrano zadovoljstvo.

Uz konstataciju da je ovo prvi zvanični susret predstavnika parlamenata dvije prijateljske zemlje, tokom razgovora naglašena je zajednička spremnost da se međuparlamentarna saradnja u budućnosti bitno pospješi.

Najavljeno je da će predsjednici indijskog Parlamenta biti vrlo brzo upućen zvaničan poziv da bude na čelu delegacije koja će posjetiti Parlamentarnu skupštinu BiH.

Također, iskazana je namjera da sekretarijat Indijskog parlamenta u okviru razvijenog programa međunarodne saradnje ostvari veze sa kolegama iz BiH kako bi ih upoznala s iskustvima koja stječe već šest decenija, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: